Regulamentul privind repartizarea locurilor de cazare în anul universitar 2013/2014

Pe baza Hotărârii Senatului nr. 230/SEN/18.07.2012 şi a Regulamentului–cadru al Universităţii Babeş-Bolyai privind cazarea în căminele studenţeşti, Consiliul Facultăţii de Matematică şi Informatică a aprobat următorul regulament propriu de repartizare a locurilor de cazare în căminele studenţeşti.

  1. Criteriul principal al repartizării locurilor de cazare a studenţilor este cel al performanţei în activitatea academică studenţească, definit de media anului universitar 2012/2013.
    În căminele studenţeşti pot fi cazaţi:

    1. Studenţii bugetaţi, cursuri de zi care nu au domiciliul stabil sau nu deţin locuinţă în limita a 20 km de Cluj-Napoca, precum şi studenţii de la învăţământul în regim cu taxă în limita locurilor disponibile.
    2. Studenţii bugetaţi de la cursuri de zi, se cazează în ordinea descrescătoare a mediilor din anul universitar precedent. Studenţii din anul I vor fi cazaţi pe baza mediei de la concursul de admitere.
    3. Cadrele didactice şi doctoranzii cu frecvenţă, în limita locurilor disponibile.
  2. Priorităţile privind cazarea studenţilor sunt următoarele:
    1. Studenţii care au obţinut în anul universitar 2012/2013 premiul I, premiul II, premiul III sau menţiune la concursurile ştiinţifice şi profesionale naţionale şi internaţionale, la care au participat în calitate oficială de student al UBB, în urma unei proceduri de selecţie la nivelul facultăţii (International Mathematics Competition for University Students, Imagine CUP – runda 1, faza naţională, ACM International Collegiate Programming Contest for South- Eastern Europe, Sesiunea de comunicări ştiinţifice ale studenţilor, IMC), cu condiţia ca aceştia să fie integralişti.
    2. Studenţii din anul I de studiu care au obţinut premii la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale de matematică, informatică şi astronomie. (au obţinut media generală 10 (zece) la concursul de admitere 2013) vor fi cazaţi în camerele cele mai bune alocate facultăţii.
    3. Studenţii orfani de ambii părinţi şi cei proveniţi din casele de copii sau plasament familial, studenţii cu handicap de gradul I şi cu handicap motor de gradul I, familiile de studenţi (ambii soţi studenţi), studenţii necăsătoriţi care au în întreţinere copii şi locuiesc împreună cu aceştia, precum şi studenţi şi doctoranzi străini, cu frecvenţă, bursieri ai statului român.
    4. Cadrele didactice şi doctoranzii care nu au domiciliul sau nu dispun de locuinţă în Cluj-Napoca, se cazează – în limita locurilor disponibile – pe durata unui an universitar în camere de două locuri, în forma unui loc pentru fiecare. Se interzice cazarea pe o perioadă mai lungă de 4 ani.
    5. Studenţii familişti, cu condiţia ca ambii soţi să fie studenţi, indiferent de domiciliul stabil al acestora. Cazarea studenţilor familişti se va realiza pe locurile facultăţii la care soţul este student. În cazul în care soţia nu este la aceeaşi facultate cu soţul, atunci facultatea sau universitatea la care este studentă soţia va pune la dispoziţia facultăţii soţului un loc de cazare.
    6. Studentul senator şi studentul cancelar al facultăţii.
    7. Studenţii şi doctoranzii străini cu frecvenţă, bursieri ai statului român cu bursă.
  3. Locurile rămase libere în urma satisfacerii priorităţilor menţionate, vor fi distribuite studenţilor bugetaţi, cursuri de zi în ordinea descrescătoare a mediei din anul precedent. Studenţii din anul I vor fi cazaţi pe baza mediei la concursul de admitere.
    1. Locurile rămase în urma satisfacerii priorităţilor menţionate la punctul II, se vor distribui în felul următor:
      • 90% în funcţie de media anului universitar anterior datei cazării; Locurile se repartizează pe specializări, ani de studiu şi linii de studiu, pe sexe, proporţional cu efectivul studenţilor bugetaţi. Studenţii care solicită cămin şi au cel puţin 60 de credite la disciplinele de specialitate în anul universitar precedent se ordonează descrescător după media generală a anului precedent sau după media de la admitere. Locurile alocate unui an de studiu se repartizează studenţilor conform acestei ordonări. La medii egale diferenţierea se va face luând în considerare mediile semestrelor anterioare până la departajare sau criteriile de departajare de la admitere.
      • 10% în funcţie de criteriul social şi medical. Criteriul social şi medical nu este afectat de criteriul mediei.
    2. În criteriul social se încadrează studenţii ale căror familii nu realizează pe ultimele trei luni (mai, iunie, iulie 2013) un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât salariul minim pe economie. La cererea de cazare se anexează declaraţii de venituri de la părinţi sau susţinători legali ai studentului care solicită loc de cazare, precum şi acte justificative/doveditoare, cupoane de pensie ale susţinătorilor legali pe ultimele trei luni (mai, iunie, iulie 2013), declaraţie privind veniturile provenite din exploatarea terenurilor agricole şi, după caz, adeverinţe de la instituţia de învăţământ unde sunt şcolarizaţi fraţii, sentinţe judecătoreşti, certificate de naştere ale fraţilor preşcolari, certificate de deces ale susţinătorilor legali, certificate de căsătorie. (Cazarea studenţilor se face pentru fete în Căminul 1 Hasdeu, iar pentru băieţi în Căminul 16 Haşdeu).
    3. În criteriul medical se încadrează studenţii care suferă de bolile enumerate în H.G. 558/1998, anexa 2, pct. 8 lit. c şi care au realizat în anul universitar anterior minim 40 credite (exceptând creditele aferente modulului pedagogic). Bolile luate în considerare la Criteriul Medical sunt: TBC (studenţii care se află în evidenţa unităţilor medicale), diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţă renală cronică, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, infestările cu virusul HIV, SIDA, spondilită anchilozxantă sau reumatism articular, ciroză hepatică, leucemiile, limfoamele şi talasemiile, scleroza multiplă, ulcerul gastroduodenal. În funcţie de gravitatea bolii, Comisia de cazare va decide căminul în care va fi repartizat studentul/studenta. La cererea de cazare se anexează dovadă de la medicul specialist a afecţiunii de care suferă, care, în mod obligatoriu, trebuie să fie vizată de către medicul de la Cabinetul medical studenţesc.
    4. La rezolvarea problemelor sociale nu se vor lua în considerare cererile studenţilor de la masterat, dosare incomplete şi studenţii care studiază în regim cu taxă.
  4. În limita locurilor disponibile pot fi cazaţi şi studenţi de la forma de învăţământ în regim cu taxă, cursuri de zi, în aceleaşi condiţii cu studenţii bugetaţi, cursuri de zi.
  5. Nu vor fi cazaţi în cămin studenţii care:
    1. au înstrăinat locurile de cazare;
    2. au comis abateri, încălcări ale obligaţiilor potrivit contractului de închiriere şi au fost sancţionaţi în cursul anului universitar anterior;
    3. au înregistrat întârzieri de peste 60 de zile în ce priveşte plata regiei de cămin.
  6. Alte dispoziţii:
    1. Cazarea în cămin se face pe bază solicitării la înscrierea la concursul de admitere pentru studenţii din anul I şi pentru studenţii anului II şi III nivel licenţă, anul II master în baza semnăturii din tabel depuse la Decanatul facultăţii, iar pentru căminul Economica I, Economica II , str. T. Mihali şi pentru Căminul Sport XXI – în Parcul Iuliu Haţieganu se depun cereri suplimentare care se vor completa on-line la adresa web: https://www.cs.ubbcluj.ro.
    2. Studenţii care au datorii faţă de instituţia de învăţământ superior nu vor putea fi cazaţi decât după ce fac dovada achitării acestora şi vor fi cazaţi numai în limita locurilor disponibile.
    3. Studenţii care participă la schimburi internaţionale şi mobilităţi studenţeşti prin acorduri ale Universităţii şi beneficiază de loc în cămin pentru anul universitar 2013/2014 vor trebui să îşi preia căminul în semestrul în care se află la studii în ţară, iar pe perioada plecării din ţară va fi cazat un alt student desemnat de Comisia de Cazare pe facultate.
    4. Locul atribuit unui student într-un cămin studenţesc este individual şi netransmisibil. În cazul în care studentul nu mai poate beneficia de el sau renunţă la cazare, este obligat să anunţe decanatul facultăţii în maximum trei zile de la afişarea listelor cu studenţii care beneficiază de cămin. Neîndeplinirea acestei cerinţe duce la sancţionarea studentului cu interdicţia de a mai beneficia de cămin sau pierderea unor facilităţi pe timpul facultăţii şi suportarea consecinţelor legale. Locurile astfel eliberate rămân disponibile pentru anul şi specializarea din care face parte studentul ce a avut cămin.
    5. Studenţii care cedează locul de cazare primit, precum şi cei care ocupă locuri necuvenite vor fi sancţionaţi după cum urmează:
      • Cel care cedează un loc de cazare ce i s-a repartizat, plăteşte o amendă egală cu regia de cămin pe întregul an universitar şi pierde dreptul de a mai fi cazat în căminele studenţeşti ale universităţii.
      • Cel care ocupă un loc de cazare fără drept de cazare este eliminat din cămin, plăteşte o amendă egală cu regia de cămin pe întreg anul universitar şi pierde dreptul de a mai fi cazat în căminele studenţeşti ale universităţii.
  7. Depunerea cererilor şi etapele repartizării locurilor de cazare
    • CERERILE PENTRU ACORDAREA CĂMINELOR ECONOMICA I, ECONOMICA II ŞI CĂMINUL SPORT XXI SE VOR COMPLETA ON-LINE DE CĂTRE FIECARE STUDENT ÎN PERIOADA 12-17 SEPTEMBRIE 2013 ŞI SE VOR TRIMITE PE MAIL LA ADRESA liliana.pop@cs.ubbcluj.ro.
    • CERERILE PENTRU ACORDAREA CĂMINELOR PE MOTIVE SOCIALE ŞI MEDICALE SE VOR DEPUNE PERSONAL DE CĂTRE FIECARE STUDENT LA SECRETARIAT ÎN PERIOADA 2-6 SEPTEMBRIE 2013, AVÂND CA ANEXA ACTELE DOVEDITOARE.

    Cazarea studenţilor în cămine se face în cele 3 (trei) zile anterioare începerii anului universitar, în funcţie de anul de studii:

    • Ziua întâi de cazări – se cazează toţi studenţii din anul I de studiu;
    • Ziua a doua de cazări – se cazează toţi studenţii din anul II şi III de studiu;
    • Ziua a treia de cazări – se cazează toţi studenţii din anul IV, de la master şi cei din anii I-III care nu au reuşit să se prezinte în zilele stabilite.

    Pentru perioada de redistribuiri nu se ţine cont de anul de studii, cazarea făcându-se global în ordinea mediilor pe facultate.

    Cazarea studenţilor în cămine se realizează în următoarele etape:

    • Prezentarea la cămin cu următoarele documente:
      • buletin/carte de identitate sau paşaport;
      • copie după buletin/carte de identitate sau paşaport;
      • adeverinţă fiu cadru didactic (dacă e cazul);
      • adeverinţă de handicap pentru persoanele în cauză.
    • Încheierea contractului între Universitatea Babeş-Bolyai şi student.
    • Plata taxei de cazare şi a garanţiei.
    • Predarea buletinului/C.I. şi completarea unui formular pentru aplicarea vizei de flotant.
    • Primirea legitimaţiei de cămin.
  8. Tarifele de cazare:
    1. Beneficiază de regimul gratuităţii următoarele categorii:
      1. studenţii orfani de ambii părinţi şi cei proveniţi din casele de copii ori plasament familial;
      2. doctoranzii şi studenţii străini bursieri ai statului român cu bursă cazaţi în căminele 1 şi 16 Haşdeu;
      3. studenţii (de la nivelele licenţă şi master) copii de personal didactic aflat în activitate, cazaţi în căminele 1 şi 16 Haşdeu;
      4. studenţi şi angajaţi ai Centrului de Comunicaţii al UBB, care asigură funcţionarea şi întreţinerea sistemului de comunicaţii prin Internet, în limita locurilor aprobate;
      5. studenţi sportivi de performanţă, membri ai Clubului Sportiv „Universitatea”, care efectuează program de pregătire fizică şi participă la competiţii sportive;
      6. bursierii CEEPUS; alţi studenţi străini veniţi în baza unor acorduri interuniversitare sau interguvernamentale care prevăd gratuitate la cazare.
    2. Se acordă reduceri de 50%:
      1. Doctoranzilor şi studenţilor străini bursieri ai statului român cu bursă sau cu acorduri interguvernamentale, interuniversitare, cazaţi în Căminele 14, 17, A2, A3, Economica I şi II;
      2. Studenţilor români, copii ai personalului didactic aflat în activitate, cazaţi în Căminele 14, 17, A2, A3 şi Economica I şi II;
      3. Studenţilor cu handicap grav şi accentuat, la cerere, în baza Legii nr. 448/2006.
    3. Se acordă reduceri de 75% reprezentanţilor studenţilor (prefect, subprefect, senator, cancelar); studenţilor membri în foruri de reprezentare naţionale şi internaţionale, în baza listelor aprobate de către Prefectul Studenţilor.

    Tarifele de cazare în căminele studenţeşti pentru anul universitar 2013/2014:

    • Căminul 1 Haşdeu – 100 lei loc/lună
    • Căminul 16 Haşdeu – 100 lei loc/lună
    • Căminul Economica I – 170 lei loc/lună
    • Căminul Economica II – 170 lei loc/lună
    • Căminul 14 Haşdeu – 120 lei loc/lună
    • Căminul 17 Haşdeu – 140 lei loc/lună
    • Căminul A2 Haşdeu – 170 lei loc/lună
    • Căminul A3 Haşdeu – 170 lei loc/lună
  9. Cererile de cazare ale studenţilor se vor soluţiona de către Comisia de cazare pe facultate, la începutul anului universitar în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la începerea anului. După această dată, cererile de cazare se vor soluţiona de către Direcţia Generală Administrativă prin Serviciul Social şi Consiliul de Administrare al Cantinelor şi Căminelor Studenţeşti ale Universităţii Babeş-Bolyai.
    Comisia de cazare pe facultate este formată din:

    1. Conf. dr. Motogna Simona – prodecanul cu probleme studenţeşti;
    2. Pop Liliana – secretar şef/administrator şef facultate;
    3. Chiorean Bogdan – student cancelar;
    4. Pop Gheorghe – student senator;
    5. student reprezentant la liniei maghiare de studiu.