Programul de masterat Infrastructura de retea, cloud si calcul de inalta performanta

Despre programul de masterat Infrastructura de retea, cloud si calcul de inalta performanta

În era digitală, tehnologiile avansate de calcul și rețelele performante devin fundamentale pentru rezolvarea unor probleme complexe și susținerea inovației în multiple domenii. De la simulări în medicină, fizică sau meteorologie, până la gestionarea infrastructurilor naționale critice, platformele de Cloud Computing , Calculul de Inalta Performanta (HPC) și rețelele avansate oferă baza pentru un viitor conectat și eficient. În acest context, nevoia de specialiști cu competențe interdisciplinare este mai mare ca oricând, fiind esențială crearea unui program educațional care să răspundă acestor cerințe. Domenii precum inteligența artificială, analiza big data, simulările științifice, securitatea cibernetică și automatizarea industrială au toate la bază arhitecturi și tehnologii care se încadrează în sfera HPC și a rețelelor de calculatoare.

Sistemele Cloud și tehnologiile de comunicare eficienta sunt esențiale în numeroase sectoare economice și sociale. Procesarea Cloud si HPC permite realizarea unor simulări complexe și calcule intensive care ar fi imposibile pe computerele convenționale. Aceste tehnologii sunt utilizate în domenii precum predicția climatică, bioinformatică, designul de materiale noi și optimizarea proceselor industriale. În paralel, rețelele avansate de calculatoare asigură conectivitatea, transferul rapid de date și securitatea în aplicații critice precum IoT (Internet of Things), vehicule autonome și rețele industriale.

Pe măsură ce volumul de date crește exponențial, iar cerințele privind viteza și securitatea devin mai stringente, soluțiile bazate pe sisteme Cloud și rețele avansate devin indispensabile. Acestea permit analiza în timp real a datelor, optimizarea resurselor și dezvoltarea de modele predictive eficiente. Totodată, colaborarea dintre diferite instituții și industrii depinde de existența unor rețele fiabile și de înaltă performanță care să faciliteze transferul de date și partajarea resurselor de calcul.

În acest context, programul de studii masterale propus este conceput pentru a răspunde acestei nevoi stringente de specialiști bine pregătiți, capabili să facă față provocărilor complexe și să contribuie la dezvoltarea infrastructurilor digitale moderne.

Cum pot candida / studia la acest master?

Există două modalități (path-uri) de a aplica la acest master:

  1. Path-ul național: pe acest path, programul de masterat poate fi urmat în aceleași condiții ca orice alt program de masterat din oferta educațională a Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Cei doi ani de studiu se desfășoară în întregime la UBB (fară implicarea EIT Digital și a unei alte universități europene). Studentul poate urma masteratul pe acest path la buget (dacă se califică în acest sens) sau la taxă, nivelul taxelor fiind aceleași ca la celelalte programe de masterat pe domeniul Informatică din oferta educațională a Facultății de Matematică și Informatică. Admiterea pe acest path se desfășoară în fiecare an in luna iulie putând exista o sesiune suplimentară de admitere și în luna septembrie. Pe acest path se obține o singura diplomă de disertație (nu se obțin două diplome și nici certificarea EIT, planul de învățământ urmat fiind însă același ca pe următorul path – path-ul european). Mai multe informații despre admiterea pe path-ul național sunt disponibile aici.
  2. Path-ul european (sau path-ul EIT). Acest path se desfășoară sub umbrela EIT Digital (European Institute of Innovation & Technology) cu mai multe avantaje legate în primul rând de expunerea internațională: studentul studiază la două universități diferite, anul I de studiu la o universitate, anul II la altă universitate din străinătate, se obțin două diplome de la cele 2 universități și certificare EIT Digital. De menționat ca acest path este unul cu taxă, însă EIT Digital oferă și burse (de fapt tuition fee waivers – scutiri de taxă) celor mai buni aplicanți care pot ajunge până la 100% din valoarea taxelor de școlarizare. Pe acest path se poate opta pentru oricare două universități din consorțiu (nu trebuie să fie neapărat UBB), iar absolvenții universității noastre primesc din start 30% reducere la taxele de școlarizare. Mai mult chiar, studenții care urmează acest path pot aplica pentru diverse burse oferite de industria de profil, mai multe companii de renume din domeniu susținând prin astfel de inițiative programele de studiu de Securitate Cibernetică de la universitățile partenere EIT Digital. Mai multe informații despre acest path și calendarul de admitere sunt disponibile la adresele: https://masterschool.eitdigital.eu/cloud-and-networking-infrastructure  și https://masterschool.eitdigital.eu/faq. De reținut că, în fiecare an universitar admiterea pe acest path se face direct la EIT Digital în prima parte a anului, aproximativ din luna ianuarie până la începutul lunii aprilie).

Grup țintă

  • Programul de studii este destinat în primul rând absolvenților ai specializărilor nivel licență din domeniul Informatică sau domenii conexe care doresc să aprofundeze sau să obțină cunoștințele temeinice în domeniul retele, cloud si HPC.
  • De asemenea programul este deschis și absolvenților cu diplomă de licență din alte domenii, pe baza de concurs și dacă fac dovada pe baza unui examen de admitere că posedă cunoștințele fundamentale (din tematică examenului de licență a specializării Informatică) pentru a putea urma cu succes cursurile prezentului program.
  • Angajaților din companii IT și non IT care doresc să se specializeze în acest domeniu.

Un prim scop al programului e master este formarea de specialiști în infrastructură de rețea și Cloud. Acest domeniu este esențial pentru majoritatea aplicațiilor software dezvoltate de industrie în prezent. Un al doilea scop este să ofere o pregătire fundamentală în calcul de înaltă performanță (HPC). Al treilea scop al programului este pe componenta de inovație. Un accent special este pus pe încurajarea inovației și dezvoltarea de soluții personalizate pentru problemele din diverse industrii. O componentă importantă a planului de învățământ al programului de master propus o constituie componenta de inovare și antreprenoriat (30 de credite ECTS dintr-un total de 120).

Planul de învățământ a fost construit pentru a asigura formarea competențelor fundamentele în domeniile retele și cloud precum si calcul de înaltă performanță cu scopul satisfacerii cerințelor pieței muncii în aceste domenii.

Competențe dezvoltate

  • Cunoașterea și înțelegerea conceptelor fundamentale de administrare de sistem și de rețea precum și aspectele de securitate conexe acestui proces;
  • Cunoașterea conceptelor necesare pentru operarea unei platforme cloud virtualizate;
  • Cunoașterea principiilor de funcționare a retelelor moderne TCP/IP;
  • Cunoașterea funcționării sistemelor de operare pentru clustere și cloud ;
  • Dobândirea de cunoștințele fundamentale care permit paralelizarea și rezolvarea problemelor mari și complexe pe sisteme scalabile ;
  • Cunoașterea aspectelor de securitate ce țin de aplicațiile instalate în cloud;
  • Înțelegerea și proiectarea diferitelor arhitecturi de cloud.

Cerințe

Printre avantajele programului se numără:

  • Plan de învățământ care acoperă discipline din domeniul rețelelor de calculatoare (Virtualizarea rețelelor, Comunicații multimedia în rețele IP), cloud (Baze de date în cloud, Grid, Cluster şi Cloud Computing, Sisteme de operare pentru arhitecturi paralele si distribuite, Securitatea infrastructurii și aplicațiilor cloud) și calcul de înaltă performanță (Modele în programarea paralelă, Algoritmi, modele si concepte in sisteme distribuite)
  • Masterat cu o puternică componentă de inovare și antreprenoriat. În planul de învățământ există o serie de discipline menite să contribuie la dezvoltarea spiritului antreprenorial al studentului. Putem aminti în acest sens discipline precum: Antreprenoriat în ITMetodologii agile de management al proiectelorManagementul inovațieiPrincipiile unei economii digitalizate.
  • Plan de învățământ care respectă și recomandările EIT (European Institute of Innovation & Technology) privind masteratele în domeniul cloud și infrastructură de rețea. Recomandările EIT sunt legate atât de componenta de securitate cibernetică a planului de învățământ, dar și de componenta de inovare și antreprenoriat.

Plan inv. master Infrastructura de retea si cloud.pdf