Maria Kasterska – Petre Sergescu: interferenţe intelectuale polono-române

Maria Kasterska – Petre Sergescu: polsko-rumuńskie interferencje intelektualne

Expoziţia propusă aduce în atenţia publicului o pagină din istoria ştiinţei şi colaborării intelectuale româno-poloneze din perioada interbelică.

Prin documente de epocă, publicaţii, fotografii, mărturii memorialistice, etc. se reconstituie activitatea derulată la Cluj de către soţii Petre Sergescu şi Maria Kasterska Sergescu, deopotrivă în plan universitar, dar şi în planul vieţii culturale şi sociale a oraşului Cluj.

Petre SergescuPetre Sergescu, născut la 17 decembrie 1893 la Drobeta Turnu-Severin şi decedat la 21 decembrie 1954 la Paris a fost un matematician român, ales în 1937 membru corespondent al Academiei Române. După studii universitare strălucite la Bucureşti şi Paris, a activat ca şi profesor la Universitatea din Bucureşti, iar din 1926 s-a stabilit la Cluj, unde a predat geometrie analitică la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii clujene. La Cluj a înfiinţat şi condus revista ştiinţifică de renume mondial Matemathica, al cărei secretar de redacţie a fost până în 1948. Pe lângă cercetările în domeniul matematicii a fost preocupat şi de istoria ştiinţei, publicând numeroase lucrări pe teme de istorie şi filosofie a ştiinţei.

Maria KasterskaMaria Kasterska, scriitoare, s-a născut în 1894 la Varşovia şi a murit în 1969 la Paris. A urmat studii universitare la Sorbona, obţinând titlul de doctor în literatură franceză. După căsătoria cu Petre Sergescu, şi-a urmat soţul în România, la Bucureşti, dar mai ales la Cluj. În Cluj, Maria Kasterska-Sergescu a participat în mod activ la acţiunile culturale din localitate din anii 1930-1940, publicând numeroase articole şi scrieri literare în ziarele vremii şi activând în mai multe societăţi caritabile şi asociaţii feministe din acea perioadă. Este celebră mai ales pentru cartea sa „Legendy Podlaskie”, care s-a bucurat de mare succes atât în Franţa, cât şi în Polonia.

Maria Kasterska - Petre Sergescu