UBB oferă cursuri de specialitate gratuite profesorilor de Informatică

Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) oferă și în acest semestru cursuri de specialitate gratuite unui  număr de 17 profesori din învățământul preuniversitar, fiind un partener activ și responsabil în susținerea formării și perfecționării cadrelor didactice în Informatică.

Anul acesta, programul a fost extins la cadre didactice din toată țara, continuând parteneriatul strategic cu Asociația Descoperă-ți Pasiunea în IT (DPIT).

Activitățile sunt cuprinse în cadrul Programului Postuniversitar de Pregătire și Formare Profesională în Informatică, organizat cu sprijinul NTT Data România și sunt structurate sub formă de cursuri și laboratoare, facilitând atât accesul la cunoștințe teoretice, dar și la deprinderi practice, permițând profesorilor să își actualizeze și extindă cunoștințele într-un domeniu atât de dinamic precum Informatica.

Această inițiativă a Facultății de Matematică și Informatică se înscrie în spiritul colaborării și sprijinirii învățământului preuniversitar, care se confruntă cu o acută lipsă de profesori de specialitate în Informatică. Este a patra serie a acestui program demarat în 2019 și până în acest moment au beneficiat 50 de profesori de Informatică. Aceste cursuri sunt gratuite, iar activitățile se desfășoară în weekend, facilitând participarea cadrelor didactice la el. În plus, în acest semestru cursurile se desfășoară online, astfel încât au posibilitatea să participe profesori din toată țara. Suntem încântați de colaborarea cu Asociația Descoperă-ți Pasiunea în IT care ne-a ajutat să selectăm profesori, astfel încât să recompensăm profesori dedicați și pasionați. Astăzi, 5 octombrie, de ziua Educației suntem mândri să dăm un exemplu de implicare sustenabilă în educație: profesori bine pregătiți înseamnă elevi bine pregătiți care pot deveni studenți de succes, iar apoi specialiști de valoare.

Prof. univ. dr. Anca Andreica,
decan al Facultății de Matematică și Informatică

Scopul nostru este dezvoltarea unei generații de tineri capabili să se adapteze la Industria 4.0, tineri cu aptitudini socio-emoționale, antreprenoriale și competențe tehnice, acompaniate de o atitudine ce pune accent pe învățarea continuă pe tot parcursul vieții. Asta presupune, înainte de toate, creșterea relevanței învățării în mediul lor de bază, școala. Încurajăm o învățare relevantă, susținută și practicată atât de elevi cât și de profesori care posedă, pe lângă abilitatea de a ști cum să transmită mai departe cunoștințele pe care le au, și o a doua caracteristică extrem de importantă: să fie specialiști în domeniul lor.

Liliana Ștefan-Cazacu,
președintele Asociației Descoperă-ți pasiunea în IT

Programul Postuniversitar de Pregătire și Formare Profesională în Informatică este un demers al Facultății de Matematică și Informatică în colaborare cu compania NTT DATA România de a oferi posibilitatea construirii unei cariere de succes în IT pentru absolvenții unor facultăți, altele decât din domeniul Informatică și Calculatoare.

Ne bucurăm să putem susține învățământul preuniversitar prin oferirea gratuită a unor cursuri din cadrul programului postuniversitar de Informatică pentru profesorii înscriși în programul SpecialProf. Încurajăm participarea la aceste cursuri și sperăm că această colaborare să devină un model de succes în ceea ce privește susținerea colegilor profesori care predau discipline de Informatică în mediul preuniversitar.

Conf. univ. dr. Christian Săcărea,
prorector al Universității Babeș-Bolyai și
director Program Postuniversitar de Pregătire și Formare Profesională în Informatică