Profesor Emil Muntean

Emil Muntean (1933-2009)

Emil Muntean

Studii: După terminarea studiilor secundare în anul 1952, studiază la Facultatea de Matematiă a Universităţii din Cluj pe care o termină în anul 1957. Student fiind, este angajat la Institutul de Calcul din Cluj. Obţine titlul de doctor la Universitatea din Saint Petersburg, U.R.S.S., în anul 1964.

Activitatea didactică: În anul 1990 devine profesor universitar la Facultatea de Matematică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca. A fost conducător de doctorat, sub îndrumarea lui scriindu-şi teza de doctorat 8 doctoranzi.

Activitatea ştiinţifică: Lucrează la construirea primelor calculatoare româneşti: MARICA (1959), DACICC-1 (1961) şi DACICC-200 (1969). DACICC-1 (Dispozitiv Automat de Calcul al Institutului de Calcul din Cluj) devine un nume cunoscut al primei generaţii de calculatoare româneşti. DACICC-1 făcea parte din generaţia a doua de calculatoare complet tranzistorizate fiind primul calculator românesc complet tranzistorizat. În perioada 1967-1969 lucrează la construirea calculatorului DACICC-200 pentru care realizează câteva programe. DACICC-200 – cel mai performant calculator de concepţie românească din perioada anilor 1960-1970. DACICC-200 realiza 200.000 operaţii aritmetice/secundă, ceea ce era o performanţă la vremea respectivă. Din punct de vedere tehnologic DACICC-200 aparţinea generaţiei a doua de calculatoare, dar el conţinea multe elemente şi concepte ale generaţiei a treia (lungimea cuvântului era de 32 biţi, memoria era organizată în octeţi adresabili cu control de paritate, dispunea de un sistem hardware de tratare a întreruperilor, de o serie de mecanisme de execuţie paralelă a operaţiilor printre care pregătirea şi execuţia instrucţiunilor, etc.). Din punct de vedere software, la DACICC-200 apare pentru prima dată la noi în ţară noţiunea de sistem de operare pentru un calculator de concepţie proprie. Sistemul de operare al calculatorului DACICC-200, conţinea un monitor care realiza gestiunea perifericelor, tratarea întreruperilor precum şi gestiunea regimului de lucru multitasking. Sistemul cuprindea de asemenea un compilator FORTRAN, două asambloare pentru două limbaje de programare (PAS şi MOL), un încărcător şi un bibliotecar. În anul 1968 devine directorul Institutului pentru Tehnică de Calcul din Cluj (ITC). Este fondatorul publicaţiilor „Microinformatica” şi „Promedia”

Emil Muntean a decedat la Cluj-Napoca pe data de 29 noiembrie 2009.