Patru studenți ai facultății noastre câștigătorii Premiului I la prima ediție MedHack

MedHack Cluj-Napoca a fost o inițiativă desfășurată în cadrul proiectului HEART – Healthcare, Education and Research Talks, organizat de Organizația Studenților Mediciniști din Cluj-Napoca. Desfășurat în perioada 24-25 martie 2018 la ClujHub, MedHack a fost primul hackathon medical din Transilvania, la acesta luând parte atât studenți mediciniști cât și studenți la informatică, calculatoare, psihologie, inginerie și alte domenii conexe.

Aceștia, timp de aproape 30 de ore au încercat să rezolve probleme existente în domeniul medical din Romania. Au participat 28 de echipe mixte, peste 130 de participanți încercând să găsească soluții inovative la probleme din domeniul medical. Provocările propuse de mentori, distinși medici dar și antreprenori, au fost grupate în teme mari precum sănătatea publică, domeniul administrativ, educația medicală, medicina axată pe pacienți, dar au existat și probleme propuse de participanți pentru care au fost propuse posibile rezolvări.

Premiul I a fost câștigat de o echipa formată din patru studenți ai Facultății de Matematică și Informatică: David Dan, Raul Maier (Informatică română, anul 2), George Vele (Informatică engleză, anul 2), Dan Noane (Informatică engleză, anul 3) împreună cu Maria Lăpuște, studentă la UMF. Soluția mobilă propusă de echipa câștigătoare este menită să asiste doctorul oftalmolog în detectarea, chiar din faze incipiente, a diverselor afecțiuni ale ochiului, fără a fi necesară prezenta pacientului la doctor. În cazul în care în urma unei scanări de rutină cu telefonul ceva anormal este detectat la nivelul ochiului, pacientului îi va fi recomandat să viziteze doctorul oftalmologul pentru o analiză mai complexă. Aplicația se bazează pe un algoritm de Machine Learning, pentru a clasifica diferite tipuri de boli ale ochiului, noi afecțiuni putând fi adăugate în orice moment.

Sincere felicitări studenților noștri, atât pentru premiul obținut cât și pentru proiectul cu un ridicat plus de valoare în care s-au implicat!