Profesor Radó Ferenc

Radó Ferenc (1921-1990)

Profesorul Radó Ferenc s-a nascut la Timisoara in 1921, unde si-a facut scolile generale si medii. A studiat la universitatile din Bucuresti si Cluj. A lucrat ca profesor la Timisoara, pe urma in 1950 a fost numit cadru didactic la Universitatea Bolyai din Cluj. Dupa unificarea universitatilor Victor Babes si Bolyai a fost conferentiar, pe urma profesor la Universitatea Babes-Bolyai pina la pensionare in 1985. Si-a luat doctoratul in 1959. Multi ani a lucrat si ca cercetator la Institutul de Calcul al Academiei. In anul universitar 1969-70 a fost profesor invitat la Universitatea din Waterloo (Canada).

A publicat articole in tara si in strainatate in domeniile: ecuatii functionale, transformare nomogramelor, legatura unor structuri algebrice si geometrice, bazele algebrice ale geometriei, izometrii in spatii metrice, multimi convexe, geometrii peste inele (structuri tip Barbilian) etc. In 1981 a publicat la Editura Dacia monografia in limba maghiara „A geometria mai szemmel” (Geometria vazuta astazi – impreuna cu Orbán Béla). A publicat multe articole si note in Gazeta de Matematica si in Matematikai Lapok.

Lucrarile profesorului Radó Ferenc sunt caracterizate nu numai prin continut stiintific ridicat dar si prin structura unitara eleganta si frumusetea demonstratiilor.

(Prof. Dr. Kása Zoltán)