Profesor Haar Alfréd

Haar Alfréd (1885-1933)

Alfred HaarLocul şi data naşterii: Alfréd Haar s-a născut pe 11 octombrie 1885 la Budapesta.

Studii: Studiile liceale le face la Fasori Evangélikus Gimnázium. În timpul când a fost elev la liceu a colaborat la revista pentru elevi Középiskolai Matematikai Lapok şi a câştigat concursul naţional de matematică Eötvös Loránd. La terminarea liceului se înscrie la secţia de inginerie chimică de la Universitatea Tehnică din Budapesta, dar în acelaşi an se mută la Universitatea din Budapesta pentru ca, după un an, să devină student la Universitatea din Göttingen. Aici îi are ca profesori pe Eötvös Loránd, Carathéodory, David Hilbert, Felix Klein, Ernest Zermelo. Teza de doctorat, susţinută în iunie 1909, a fost scrisă sub îndrumarea lui David Hilbert.

Activitatea didactică: La 24 de ani, Alfréd Haar, discipolul lui David Hilbert, a fost numit profesor la Göttingen. A trecut apoi la Zürich, unde a predat matematicile la renumita universitate tehnică. În 1911 a fost invitat la Universitatea “Franz Jozeph” din Cluj, în locul lui Fejér, numit la Universitatea din Budapesta. Rămâne la Universitatea maghiară din Cluj până în 1919 când pleacă la Universitatea din Szeged.

Activitatea ştiinţifică: În teza de doctorat, având 49 de pagini, se ocupă de sisteme de funcţii Sturm-Liouville şi funcţii sferice, introducând noţiunea care azi poartă numele de sisteme ortogonale Haar. Haar a introdus un sistem de funcţii ortogonale, o măsură în analiza matematică, cu proprietăţi speciale, care azi îi poartă numele. Împreună cu Frigyes Riesz a fondat revista Acta Mathematicum Scientiarum.

Alfréd Haar moare pe 16 martie 1933 la Szeged.