Facultatea de Matematică şi Informatică – contribuţie importantă la reuşita Olimpiadei Internaționale de Matematică 2018

Facultatea de Matematică şi Informatică din Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca s-a implicat direct în organizarea IMO 2018. Astfel, prof. dr. Adrian Petruşel a fost vicepreşedinte al Comitetului Ştiintific iar prof. dr. Octavian Agratini a fost vicepreşedinte al Juriului.

Mai mult, există şi o faţă mai puţin vizibilă, dar extrem de importantă a IMO 2018, în care au fost implicate şi alte cadre didactice de la Facultatea de Matematică şi Informatică. Aceasta este procesul de coordonare. Conform regulamentului IMO, corectura lucrarilor se face în paralel, de către delagaţiile ţărilor participante şi de către comisia de coordonare. Confruntarea notelor s-a facut in zilele de coordonare dupa un program stabilit riguros pe probleme şi ţări. Pentru fiecare problemă au fost 6 mese de coordonare. La problemele 2-5 au fost câte 2 coordonatori la fiecare masă, iar la problema 1 câte 3 coordonatori. In total au fost 78 coordonatori. Dintre acestia 76 au fost români iar 2 au fost invitaţi străini (UK si Mexic). Pe lângă coordonatori au mai fost câte un căpitan de problemă, astfel că, în acest an, comisia de coordonare a fost formată din 87 persoane. Intreaga activitate de coordonare a fost coordonată de un preşedinte de comisiei şi de doi asisteni şefi. Preşedintele comisiei de coordonare a fost prof. dr. Dorin Andrica, iar unul dintre asistenţii şefi a fost prof. dr. emerit Dorel Duca. Este remarcabil faptul ca 51 de coordonatori români sunt foşti olimpici, care în prezent studiază sau ocupă poziţii în universităţi din străinătate. Aceştia au răspuns fără ezitare invitaţiei de a face parte din comisia de coordonare.

Am putea spune ca OIM 2018 s-a întors din nou acasă în Romania şi cu ea s-au întors şi o bună parte din foştii olimpici români.

Pe langă profesorii de la Facultatea de Matematică şi Informatică menţionaţi mai sus, din comisia de coordonare au mai făcut parte: asist. dr. Mihai Iancu şi lect. dr. Daniel Vacareţu la Problema 1, conf. dr. Simion Breaz, prof. dr. Septimiu Crivei, prof. dr. Andrei Marcuş şi conf. dr. Tiberiu Trif la Problema 2, asist. Tudor Micu şi prof. dr. Nicolae Popovici la Problema 5 şi conf. dr. Valeriu Anisiu la Problema 6. Fisierul ataşat conţine subiectele în limba română propuse în cele două zile de concurs de la IMO 2018.

Prof. dr. Dorin Andrica

Subiecte limba romana Olimpiada Internationa de Matematica 2018.pdf