Euler-karakterisztika – Szilágyi Géza Zsolt előadása a Középiskolások hosszú hétvégéjén

TwitterFacebook

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2019. szeptember 19. és 22. között egyetemi nyílt napokat szervez az erdélyi magyar középiskolások részére a Középiskolások hosszú hétvégéje a BBTE-n címmel.

A hetedik éve szervezésre kerülő rendezvény célja, hogy a középiskolás diákok betekintést nyerhessenek az egyetem kutatói, illetve oktatói munkájába, valamint a kolozsvári diákéletbe. Ennek érdekében ismeretterjesztő előadásokat, illetve közösségápoló, interaktív programokra kerül sor.

A matematika előadás címe: Euler-karakterisztika
Előadó: dr. Szilágyi Géza Zsolt egyetemi tanársegéd (Magyar Matematika és Informatika Intézet)
Helyszín: BBTE főépület, M. Kogălniceanu (Farkas) utca 1., Tiberiu Popoviciu (5/I) terem
Időpont: 2019. szeptember 20., péntek, 17:30 óra

Kivonat:
Egy távoli bolygó lakói kíváncsiak lettek, hogy milyen alakú a bolygójuk. Gömb alakú? Vagy tán tórusz (fánk) alakú? Az ő szemszögükből a bolygó felszíne mindenhol (helyileg) laposnak tűnik, mint számunkra a Föld felszíne a síkságon.Bejárták már a bolygó felszínét, és azt találták hogy nincs neki határa (pereme), és nem is végtelen (bármely két pont között véges sok idő alatt megtehető). Sajnos nem elég fejlettek, hogy el tudjanak távolodni a felszíntől, és kívülről szemügyre vehessék a bolygójukat, így csak a felszínen tudnak méréseket végezni. Milyen méréseket és számításokat kell elvégezzenek, hogy el tudják dönteni a kérdésüket? Ebben lesz segítségükre az Euler-karakterisztika.

Facebook-esemény (teljes program)

TwitterFacebook