Beszámoló a kalotaszentkirályi matematikatáborról

TwitterFacebook

A 2015–2016-os tanévben, a Báthory István Elméleti Líceumban Elemi matematika szakkör működött, elsősorban IX. osztályos diákok számára, a BBTE Magyar Matematika és Informatika Intézetének és a csíkszeredai SimpleX Egyesületnek a szakmai támogatásával, illetve a kolozsvári Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület által bonyolított és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTTSZ-M-15-0008 kódszámú pályázati támogatásból. Annak ellenére, hogy a szakkör helyi résztvevőinek száma meglehetősen alacsony volt, a szakkör tevékenységeit 23 regisztrált felhasználó követte (tanárok és diákok) Erdély több iskolájából.

A feladatsorok és néhány megoldás megtekinthető a SimpleX Egyesület honlapján.

A szakkör évzáró matematikatáborára 2016. június 18. és 20. között Kalotaszentkirályon került sor, ahol a résztvevők intenzív minitréningeken vettek részt. dr. Lukács Andor néhány, a végtelen leszállás elvével kapcsolatos matematikai problémával (Sylvester-Gallai tétel, a nagy Fermat-tétel n=4-re stb.) kapcsolatosan tartott tevékenységet. Csapó Hajnalka, a román olimpia lányválogatott helyettes kísérője a European Girls’ Mathematical Olympiad feladatait elemezte. Zsombori Gabriella a reductio ad absurdum és az indirekt bizonyítási módszer alkalmazásait vizsgálta. Szilágyi Judit az AEÁ válogatott olimpiai keretének tananyagai közül egy trigonometria feladatsort dolgozott fel, és dr. András Szilárd egy versenyfeladat elemzését, iterált függvényrendszerek alkalmazását fraktálok szerkesztésére, illetve a Polyuniverse eszközkészlet felhasználásával néhány kombinatorika jellegű feladatot mutatott be.

Minden téma egy-egy módszer/ ötlet alaposabb körüljárását célozta meg, akárcsak a tanév során tartott matematika szakkörök. Az esti szabadidő alatt a résztvevők kipróbálhattak több logikai társasjátékot, illetve informális környezetben beszélgettek különböző matematikai fogalmakról, tételekről. A tevékenység a következő tanévben is folytatódik, reméljük, még több diák és kolléga bekapcsolódásával.

A táborban készült néhány fotó megtekinthető SimpleX Egyesület Facebook-oldalán.

TwitterFacebook