András Szilárd beszámolója a Bonchidán tartott Tehetségápolás és kíváncsiságvezérelt oktatás képzésről

2013. szeptember 8. és 14. között Bonchidán zajlott a SimpleX Egyesület által szervezett, a tehetségápolást támogató, kíváncsiságvezérelt oktatási módszereket bemutató, munkahét formájában szervezett képzés. A táborban 7 település több iskolájából 15 tanár és 5 matematika-didaktika szakos magiszteri hallgató vett részt.

A tábor szakmai koordinátora, dr. András Szilárd, a BBTE adjunktusa a PRIMAS şi MASCIL projektek keretén belül zajló tananyagfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatok átadását tűzte ki fő célul.

A rendezvény megfogalmazott céljai a következők voltak:

  • bepillantást nyerni azokba a speciális, tehetségápolásra szánt, kíváncsiságvezérelt oktatáson alapuló tananyagokba, amelyeket az elmúlt 6 évben a SimpleX Egyesület tagjai fejlesztettek
  • megismerni a szakkörökön született didaktikai mérések eredményeit
  • megismerni a tehetségápoló táborok (pl. Ifjú Tehetségek Akadémiája) tananyagát

A munkahéten zajló tevékenységek által mindhárom megfogalmazott célt sikerült megvalósítani. A tevékenységek kisebb része bemutató volt, amelyen a résztvevők a matematikai fogalomalkotás különböző fázisainak egy modelljével, valamint a modellhez illeszkedő, korábban kidolgozott kíváncsiságvezérelt tananyagokkal ismerkedtek meg. Ugyanakkor a munkahét résztvevői bepillantást nyertek egy korábbi, általános iskolás diákok algoritmikus, illetve kombinatorikus gondolkodását vizsgáló didaktikai mérés eredményeibe. A tevékenységek többsége csoportos foglalkozás keretei között zajlott, és a megismert modell alapján történő tananyagfejlesztés volt.

A tevékenység része volt az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT) 2013-as TESZEK (Tehetséggondozó Szakemberek Erdélyi Képzése) című programjának, amely a Nemzeti Tehetség Program NTP-SZKK-M-MPA-12 pályázatának támogatásával zajlik. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg.

A pénzügyi lebonyolítást a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége vitelezi ki a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) háttértámogatásával.

András Szilárd adjunktus
További fényképek a Simplex Egyesület Facebook-oldalán.