Matematikai Tehetségnap a Báthory István Elméleti Líceumban

2013. október 12-én megyei matematika tehetségnapot rendezett a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum. A rendezvény lebonyolításáért a Báthory István Elméleti Líceum matematika munkaközössége, valamint a SimpleX Egyesület tagjai feleltek. Néhányan a Babeș-Bolyai Tudományegyetem diákjai közül lehetőséget kaptunk, hogy segíthessük munkájukat.

A rendezvény reggel 9 órakor kezdődött az iskola dísztermében tartott hivatalos megnyitóval. A szervezők közül az intézmény igazgatója, Timár Ágnes, és az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács részéről dr. András Szilárd szeretettel köszöntötték a megjelent 80 kisiskolást és tanáraikat. A megnyitót versenyzés követte. Az izgalommal telt diákok, helyeiket elfoglalva az osztálytermekben, kíváncsian várták a feladatlapok kiosztását, a kétórás megmérettetés kezdetét. A verseny elkezdődött, az izgalom és kíváncsiság tekintetei átalakultak összpontosító, gondolkodó, s olykor egy-egy új ötlet által felvillanyozott gyermekarcokká. A mi feladatunk a napnak ebben a fázisában a felügyelő szerep volt, amelynek teljesítése alatt az előbb említett tekintetek gyermekkorunk kedves emlékképeit elevenítették meg. Így az ő kíváncsisággal vegyült izgatottságuk, a gyermekkori önmagunk izgatottsága is volt egyben, persze erről ők mit sem sejthettek.

A verseny után együtt ebédeltek a tanárok és diákok. Az ebédet a feladatok helyes megoldásának évfolyamonkénti bemutatása követte. A tehetségnap folytatásaként a SimpleX Egyesület tagjai kíváncsiságvezérelt tevékenységeket tartottak a diákoknak. Az V–VI. osztályos tanulók a Zsombori Gabriella vezette Fogas kérdések címet viselő foglalkozáson vehettek részt, míg a VII–VIII. osztályosok gyököt vontak gyöngyök segítségével a Csapó Hajnalka és Tamási Csaba által vezetett tevékenységen. Ez idő alatt sor került a versenydolgozatok kijavítására, amelyet a kísérőtanárok és az egyetemi hallgatók végeztek. Nem maradhatott el a játék sem, hiszen tehetséges gyermekekről szólt a nap, így az eredményhirdetés előtti idő logikai játszóházzal telt. A gyermekek nagyon élvezték az ördöglakatokkal, Happy Cube-okkal, és mindenféle színű és formájú, technikásabbnál-technikásabb építőelemekkel való játékot. És mi is szívesen vettünk részt a játékban. A játszóház közös sütizéssel zárult, amelyet a várva-várt díjkiosztó ünnepség követett.

Gyermekek, szüleik és mi is közös izgalommal vártuk az eredmények kihirdetését. A nagyon jól teljesítő diákok átvehették megérdemelt díjaikat a jövőbeni szakköri tevékenységeket vezető tanároktól. Fontosnak látjuk leírni, hogy az egyre több helyről elhangzó, a matektanári-pályával kapcsolatos negatív vélemények mellett, mennyire jó volt látni az örvendező gyermekeket. Ez igazán nagy motivációt jelentett számunkra nemcsak a mostani önfejlesztéshez, hanem a jövőbeni tanári munkánkhoz is. Szükség van jó matematika tanárokra, szükség van a matematikai tehetséggondozásra, és ezért a jövőben szükség lesz ránk is.

A tehetségnap része az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT) 2013-as A siker útjai: nyári tehetséggondozási programok Erdélyben című programjának, amely a Nemzeti Tehetség Program NTP-TPEM-M-MPA-12 pályázatának támogatásával zajlik. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg és pénzügyi szempontból a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet bonyolítja a MATEHETSZ háttértámogatásával.

Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a nem mindennapi rendezvényen!
Bende Botond, Dávid Anita Kinga, Fülöp Adetta, Jámbor Tímea Irma, Kocsis Zsuzsánna, László Renáta Gyöngyi, Papp Lilla Annamária, Simon Zsuzsánna, Szász Szilárd, Székely Noémi

Tamási Csaba szemléltető eszközt mutat a verseny egyik feladatáhozFogas kérdések Zsombori GabriellávalFogas kérdések, élő fogaskerekekkel


További fényképek a Simplex Egyesület Facebook-oldalán.