Sikertörténetek: Kabán Ata

Kaban-AtaKabán Ata vagyok, 1999-ben végeztem el a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem informatika szakát. Doktori tanulmányaimat valószínűségi modellezés témában, a skóciai Paisley Egyetemen végeztem 2001-ben. Jelenleg az angliai University of Birmingham, School of Computer Science adjunktusaként (2014 októberétől docens) dolgozom.

Kutatási területeim: gépi tanulás, adatbányászat, valószínűségi modellezés, nagydimenziós jelenségek és dimenziócsökkentés.

Ezen témákban mai napig közel 65 cikket publikáltam tudományos nemzetközi konferenciákon és szakfolyóiratokban. Ezek között 3 díjazott cikk az ICPR2010, GECCO2013 és ACML2013 konferenciákon.

A 2008–2009-es tanévben egy MRC Discipline Hopping fellowship keretében interdiszciplináris kutatást is végeztem. A 2013–2014 évben meghívott tagja vagyok az IEEE Data Mining Technical Committee of the Computational Intelligence Society-nak; amelynek célja főként konferenciák és workshop-ok megszervezése.

Örömmel, szeretettel és hálával gondolok vissza a kolozsvári diákéveimre. Szeretnék köszönetet mondani egykori tanáraimnak, akik az alapokat megvetették és elindítottak a megismerés útján.