Pătcaș Csaba György – Ionescu Klára: Hogyan válhatunk profi programozókká?

Versenyfeladatokat készíteni mindig komoly kihívás. A feladatkészítőnek feltétlenül ismernie kell a válaszokat a következő kérdésekre: milyen céllal szervezik az illető versenyt? Gépen vagy papíron, esetleg mindkettőn dolgoznak majd a versenyzők? Mennyire magas/alacsony a jelentkezők színvonala? Kik, és milyen körülmények között fogják az értékelést végezni?

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Kara néhány éve felvételi versenyt szervez az érettségi után azoknak, akik egyetemünk diákjaivá szeretnének válni – vagyis „profi programozókká”. A felvételizőnek mind a felvételi vizsgán, mind a tavasszal megrendezésre kerülő Matek–Infó versenyen több feladatot kell megoldania.

Napjainkban a legtöbb informatikaverseny számítógépen történik. De mit lehet tenni, ha 1700-nál több a jelentkező? Ráadásul, itt nem az arany-, ezüst-, bronzérmeseket keressük, hanem egy bizonyos tudásszint fölöttieket. De ez nem lehet egyszerűen az eddig tanult anyag visszakérdezése. Készségeket, képességeket és alkotó fantáziát szeretnénk felmérni. Szeretnénk tudni, hogy képes-e meg¬felelően figyelni, koncentrálni a versenyző? Rájön-e a kérdés lényegére, és így a valóban feltett kérdésre válaszol, nem pedig egy másikra? Tud-e logikusan gondolkodni? Felismeri több (javasolt) megoldás közül a helyeset? Kiemelt szerepet kap a modellezési feladat, amely az egyetlen, ahol a versenyzőnek algoritmust/ programot kell írnia.

Az utóbbi négy év feladatait vesszük sorra, elemezzük, elmagyarázzuk a meg¬oldásokat. Ezeken kívül hasonló jellegűeket is bemutatunk, kitűzött feladatok¬ként, mivel szeretnénk egy kevés munkát az olvasónak is hagyni. 😊

Pătcaș Csaba-György – Ionescu Klára: Hogyan válhatunk profi programozókká? Kolozsvári Egyetemi Kiadó, Kolozsvár, 2019. ISBN 978-606-37-0705-6