Beszámoló a XXIII. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyről

2014. március 12. és 16. között zajlott Csíkszeredában a XXIII. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny, amelyet a Márton Áron Gimnázium és a Nemzeti Nevelésügyi Minisztérium szervezett, a Sapientia EMTE társszervezésével. A versenybizottságban a BBTE Magyar Matematika és Informatika Intézetének oktatói, dr. András Szilárd és dr. Lukács Andor vett részt,  szakmai előadást tartott dr. Kristály Sándor, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának professzora.

A szakmai rész lebonyolításában – a BBTE-n működő MASCIL projektnek készülő egyik tananyaghoz kapcsolódóan –, mind a négy évfolyamon az utolsó feladat síklefedésekhez kapcsolódott és a résztvevők néhány kartonból kivágott sokszöget kaptak, hogy a matematikai gondolatmenet felépítésére összpontosíthassanak. Ez a megoldás a tavaly Nagyváradon (I. Erdélyi Magyar Általános Iskolák Matematikaversenye) használt hasonló ötlet folytatása volt, melynek lényege az, hogy a feladat megoldását valamilyen kézzelfogható eszköz segítse, jobban előtérbe kerüljön a modellezési folyamat, ne pusztán a formális megoldás. Ugyanakkor az is egy fontos szempont volt, hogy a készlet használata nélkül a gondolatmenet felépítéséhez nagyon sok ábrára lett volna szükség, és emiatt a versenyidő egy fontos hányadát kellett volna ábrák készítésére fordítani.

A Nemzetközi Magyar Matematikaverseny az elmúlt húsz évben nemcsak igen rangos vetélkedővé nőtte ki magát, hanem a szakmai tapasztalatcserére is lehetőséget teremt a Kárpát-medence különböző országaiban matematikát magyar nyelven tanító tanárok számára. Ez a verseny szerepel a tanügyminisztérium hivatalos versenylistáján, így az erdélyi versenyzők közül néhányan külön minisztériumi okleveleket is kaptak, amely feljogosítja őket két egyetem ingyenes elvégzésére és egy speciális érettségire.

A díjátadás is a verseny rangjának megfelelő szinten zajlott, a verseny fővédnöke, Barabási Albert László, valamint a Hargita Gyöngye cég jóvoltából minden évfolyamon a legmagasabb pontszámot elért diák egy mini iPad-et is kapott az egyéb díjak mellett.

András Szilárd

A versenyről készült fotók a SimpleX Egyesület Facebook-oldalán.

A feladatsorokat az alábbi linken lehet elérni.

NMMV-2014-1