Sikertörténetek: Szilágyi Zsolt, Székelyudvarhely

A matematikával való kapcsolatom igazán a középiskolában kezdődött. András Szilárd rendszeresen eljött a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumba, alkalmanként maratoni hosszúságú matekköröket tartani, — amelyek kezdetben nagyon megterhelőek voltak számomra, de idővel megedződtem, — amiért örökre hálás vagyok neki. Ez döntően befolyásolta, hogy a Babeş—Bolyai Tudományegyetem matematika szakát választottam.

1999 és 2003 között voltam az egyetem hallgatója. Az egyetemi órák mellett meghatározó élmény volt számomra a könyvtárban eltöltött idő, ahol a tananyagon kívüli és az érdeklődésemhez közelebb álló matematikát is olvashattam.

Az egyetem után a mesterit Hollandiában, az Utrechti Egyetemen végeztem, majd a doktorit a Budapesti Műszaki Egyetemen kezdtem és a Genfi Egyetemen fejeztem be.

Az érdeklődési területem a szimplektikus geometria és az algebrai topológia, illetve a szimmetria (csoporthatások) kihasználása ezek tanulmányozásában. Időnként előfordul, hogy munkám során példák kiszámolásához számítógépre kell támaszkodjak (Maple). Ilyenkor jól jön az a programozási tudás, aminek az alapjait szintén az egyetemen sajátítottam el.

Bár az utóbbi időben nem matematikához kapcsolódik a foglalkozásom, a szabadidőben folytatjuk a László Tamással közös munkánkat, amit még 2013–14-ben a Rényi Alfréd Kutatóintézetben kezdtünk meg.