Laurențiu Panaitopol – András Szilárd – Dinu Șerbănescu: Probleme de combinatorică pentru juniori

A GIL könyvkiadó ötkarikás sorozata alapjában véve a versenyekre való felkészítést célozza meg. Ez a könyv egy korábbi kiadvány bővítéseként, átdolgozásaként, módszertani szempontok szerinti átalakításaként jelent meg. Így a feladatok nehézség szerint vannak rangsorolva ( 1-től 6-ig), és a könyv végén található módszertani mutató alapján gyorsan kikereshetőek azok a feladatok, amelyek azonos vagy hasonló megoldási módszerrel közelíthetők meg.

A feladatok nagy része nem igényel különösebb fogalmi ismereteket, emiatt jól használható V–VIII. osztályban is. A megoldási módszerek között különösen fontosak a skatulyaelv, a színezés, a számlálás, a kettős leszámlálás, az extremális elv, az invariancia elve, a különféle szerkesztések, az induktív gondolatmenetek. Ezekkel kapcsolatosan tartalmaz a könyv kezdő szintű feladatokat is, meg igazi csemegéket is, természetesen a teljesség igénye nélkül. Ez a könyv is, akárcsak az Elementary Combinatorial Geometry című szintén a GIL kiadónál megjelent gyűjtemény, a jövendőbeli tanárok számára nyújt betekintést a téma alapvető módszereibe, iskolai alkalmazásaiba. Mindkét könyv a Gráfok és kombinatorika opcionális feladatanyagát gazdagítja.

Laurențiu Panaitopol – András Szilárd – Dinu Șerbănescu: Probleme de combinatorică pentru juniori, Editura GIL, Zalău, 2019. ISBN: 978-606-500-103-9
András Szilárd: Elementary Combinatorial Geometry, Editura GIL, Zalău, 2007. ISBN: 973-9417-89-1