Jakab Hunor beszámolója a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciája (TUDEK – 2015) matematika és informatika szekciójáról

Idén is megrendezésre került a 14 éves múlttal rendelkező Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferencia, a Kutató Diákok Országos Szövetsége és a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum szervezésében, november 27. és 29. között. Ez a rendezvény a TUDOK konferencia erdélyi szakaszának minősül, amelyre az idén 171 diák jelentkezett 111 dolgozattal. Ezek közül a műszaki tudományok szekciójában 13 diák vett részt, akik összesen 8 dolgozatot mutattak be.

A műszaki tudományok szekciójában informatika és matematika témakörű dolgozatok kerültek bemutatásra. A dolgozatok elbírálását a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Matematika és Informatika Intézetének három oktatója végezte: dr. András Szilárd, dr. Gaskó Noémi és dr. Jakab Hunor. Annak ellenére, hogy a TUDEK konferencia középiskolás diákoknak szól, és az ebbe a korosztályba tartozó fiatalok körében ritkábban figyelhetünk meg valódi tudományosságra utaló tevékenységeket, az idei bemutatók sokszínűek, érdekesek voltak, és több esetben is alapos, jó minőségű kutatómunkáról tanúskodtak.

Szintén figyelemre méltó volt a részt vevő diákok korosztálybeli és regionális eloszlása is, hiszen Erdély szinte minden magyarlakta régiója képviseltette magát, kilencedikes diákoktól tizenkettedikesekig. A bemutatott dolgozatok között láthattunk emberi viselkedésminták elemzésére készített androidos alkalmazásokat, mikrokontrollerek és egylapkás számítógépek segítségével megvalósított okosotthon-szimulációt, háromdimenziós nyomtatók összeszerelését és finomhangolását, geometriai alakzatok kreatív módon történő felhasználásáról szóló tanulmányokat, és még jó néhány érdekes témát.

A műszaki tudományok szekció első díját a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum két diákja, Ferencz András és Fogarasi Norbert szerezte meg, dolgozatuk címe: Emberi szokások vizsgálata mobilalkalmazásokkal.

A Farkas Gyula Egyesület a Matematikáért és Informatikáért könyvjutalmat és oklevelet ajándékozott a műszaki tudományok szekció valamennyi résztvevőjének.

tudek-2015 (8)tudek-2015 (7)tudek-2015 (6)tudek-2015 (5)tudek-2015 (4)tudek-2015 (3)tudek-2015 (2)tudek-2015 (1)