I. Országos Magyar Matematika Olimpia, Szováta – 2018

2018. január 31. és február 4. között Szovátán, a Domokos Kázmér Szakközépiskolában zajlott az Erdélyi Magyar Matematikaverseny XXVIII. alkalommal megrendezett országos döntője, amely ettől az évtől kezdődően a Nemzeti Oktatási Minisztérium hivatalos versenynaptárában országos olimpiaként szerepel, és az új megnevezése Országos Magyar Matematika Olimpia.

A versenyen való részvétel jogát, a megyei selejtezőkön elért eredményeik alapján, 126 általános iskolás és 126 középiskolás diák szerezte meg. Az V–VIII. osztályos tanulók versenye egyfordulós volt, míg a középiskolások két próba keretében mérték össze tudásukat. Az első napon a hazai tanterveknek megfelelő feladatokat, a második napon a nemzetközi döntő tematikájához igazodó feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek.

A legjobb eredményeket elért diákok az oktatási minisztérium díjain kívül az utolsó napi díjkiosztó ünnepségen átvehették az Erdélyi Magyar Matematikaverseny különdíjait, amelyek 60 középiskolás és 40 általános iskolás diák számára biztosítják a nemzetközi döntőbe való továbbjutást. A záróünnepségen kiosztott különdíjak között tizenhárom középiskolás diák, az első forduló legjobb teljesítői, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Matematika és Informatika Intézete által felajánlott könyvcsomagot vehetett át.

A versenyen részt vevő, kiváló teljesítményt nyújtó diákok dicsérete mellett külön köszönet illeti az őket felkészítő, valamint a verseny lebonyolítását segítő szaktanárokat, akik kiváló szaktudásukat és hivatásszeretetüket bizonyították ezzel az alkalommal is. Továbbra is jó megtapasztalni, hogy a matematikát szerető tehetséges erdélyi fiatalok utánpótlása kiapadhatatlan.

Dr. Szenkovits Ferenc egyetemi docens,
a Versenybizottság elnöke

Sajtóvisszhang: a Sóvidék Televízió összeállítása az eseményről
Képek a Domokos Kázmér Iskolaközpont Facebook-oldalán: megnyitó ünnepség, első nap, záróünnepség