Hallgatóink beszámolói az Erasmus+ program keretében szervezett kassai téli iskoláról

2018. január 22. és 26. között a Kassai Műszaki Egyetem adott otthont – egy Erasmus+ program keretében – a 3COws (Composability, Comprehensibility, Correctness) téli iskolának, amelyen a Matematika és Informatika Kar hat hallgatója (Heim László, Kádár Norbert, Képes Tamás, Kis Nándor, Kovács Patrik, Miklós Botond) vett részt dr. Csató Lehel egyetemi tanár kíséretében. Az alábbiakban a hallgatók beszámolójából közlünk részleteket.

„A téli sulira való utazásunk kényelmes és vidám hangulatú volt. Megérkezésünkkor zökkenőmentesen kaptuk meg szobáinkat, és a szálláshellyel mindannyian meg voltunk elégedve. Az első nap előadásain a zöld folyamatokról és nyelvelemzésről volt szó. Második nap egy nagyon érdekes előadás volt az iTaskről, ami egy szép webes framework funkcionális nyelvben, Cleanben implementálva. Sajnos, mint laborgyakorlaton kiderült, egy kicsit hiányos és nehezen kereshető mind a Clean, mind az iTask dokumentáció. Említésre méltó a Codecheckerről szóló előadás és gyakorlat, valamint a „zipper” nevű Haskell könyvtárról szóló előadás és gyakorlat. Szerdán jártunk a Magas-Tátrában, ahol jégszobrokat nézhettünk, csütörtök este pedig bankett volt, ahol vacsora és bor mellett lehetett folytatni a beszélgetést. Összességében egy nagyon hasznos és érdekes hetünk volt, úgy érzem, hogy mindenképpen megérte. (Heim László)

 

„Az idei téli iskola Szlovákiában, Kassán került megrendezésre, amelyen több mint 50 diák és tanár vett részt. A téli iskola elsődleges célja a funkcionális programozás iránti érdeklődés felkeltése és annak valós területeken bemutatott használata volt. A Kassán töltött idő során több érdekes előadást hallhattunk, amelyek változatos témákat érintettek többek között a zöld programozást, az okos eszközök funkcionális programozását, de néha elrugaszkodtunk a funkcionális programozástól, és imperatív programozási nyelvekről is hallgathattunk előadásokat.  A téli iskola időszaka alatt nem csak szakmailag fejlődhettünk, hanem lehetőségünk volt új kapcsolatokat építeni. Ellátogathattunk a Magas-Tátrába, ahol a Tatry Ice Master jégfaragó verseny jégszobrait tekinthettük meg.” (Kádár Norbert)

„Számomra a téli suli nagyon jól telt. Az előadások azért voltak nagyon érdekesek, mert a tanárok a saját kutatási területükről beszéltek. Nagyon sok érdekességet tanulhattam a funkcionális nyelvekről, sőt, olyan könyvtárakat tanultunk meg használni a laborokon, amelyekre az egyetemi félév alatt már nem maradt idő. Különleges volt számomra Kassa városa is, a történelmi városközpont impozáns épületei tökéletes látványt nyújtottak. Lehetőségünk nyílott a Magas-Tátrában is kirándulni, ahol megcsodálhattuk a hegyi panorámát, valamint egy jégszobor kiállítást is megtekinthettünk.” (Kovács Patrik)

„A Kassára utazásunkat nem gátolta meg a havazás, amely célunkig kísért, a hangulat végig kellemes volt. Az előadások többnyire érdekesek voltak, az én tetszésemet a Cleanben írt iTask nevezetű keretrendszer azon tulajdonsága nyerte el, hogy csupán a típus alapján tudott ki- és bemeneti grafikus felületet generálni, és ez saját típusokra is működött. Az ott töltött hét három estéjén alkalmunk volt kipróbálni helyi ételeket (pizza, kézműves hamburger, oldalas). A szerdai tátralji kirándulásunk alkalmával jégszobrokat csodálhattunk, majd tátrateát kóstolhattunk. Összességében egy kellemes és informatív esemény volt.” (Miklós Botond)