„Fedezd fel a világegyetemet” – csillagászati kiállítás nyílt a kolozsvári Néprajzi Múzeumban

kiallitas_2013Az Andromeda Csillagászati Társaság, a Starmax szaküzlet és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Csillagvizsgálója közös szervezésében csillagászati kiállítás nyílt Kolozsváron a Néprajzi Múzeumban. A tárlat 2013. április 17-től április 21-ig tekinthető meg; a kiállított műszerek jelentős része az Egyetemi Csillagvizsgálóból származik.

A Fedezd fel a világegyetemet kortárs csillagászati eszközöket felvonultató kiállításra a szervezők nemcsak régi és korszerű, csillagászattal kapcsolatos eszközöket sorakoztattak fel a látogatóknak, hanem számos kísérőprogrammal is várják őket 2013. április 20-án, szombaton, a Csillagászat Nemzetközi Napján. Így 14 és 17 óra között digitális vetítéseket szerveznek a Néprajzi Múzeumban kialakított planetáriumban, ahol félórás előadások során ismertetik a tavaszi égbolton felfedezhető csillagalakzatokat, bolygókat, ködfoltokat és fontosabb galaxisokat.

Ugyancsak szombaton, az időjárástól függően, délután 15 és este 22 óra között a Főtéren állítják fel műszereiket az amatőrcsillagászok – és bárki belenézhet az egyszerű és olcsó, vagy akár a méregdrága, tudományos igényű távcsövekbe. A tervezett látnivalók között szerepel a Nap felszíne (különleges szűrőkön keresztül), a Hold kráterekkel teleszórt sarlója, a Jupiter – holdjaival és pompás felhőzetével, illetve csillagködök és galaxisok.

A rendezvény részletes programja itt olvasható.