Beszámoló a 30. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyről – Nagyvárad, 2024. április 24–28.

2024. április 24. és 28. között zajlott Nagyváradon a 30. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny. A rendezvény több tanintézmény összefogásaként jöhetett létre, a megnyitó a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében volt, az ünnepélyes záróműsor és a díjátadás a Szigligeti Színházban, a szállásolás és étkezés több különböző helyszínen, a verseny és a dolgozatok javítása a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban zajlott.

Külön köszönet a nagyváradi kollégáknak, akik bevállalták a szervezést, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettesnek, illetve az érintett intézmények igazgatóinak. A versenyen több mint 180 IX–XII. osztályos diák vett részt Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Magyarország és Erdély magyar iskoláiból.

A feladatösszeállító zsűriben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Matematika és Informatika Intézetének részéről Lukács Andor, Szilágyi Zsolt, Kajántó Sándor és András Szilárd, a Partiumi Keresztény Egyetem részéről Debrenti Edith vett részt a munkában, ami kiterjedt a javításra, a megoldások bemutatására, az óvásokra is.

A versenyen a diákoknak évfolyamonként 6 feladatot kellett megoldaniuk, általánosításokra és az első megoldástól lényegesen különböző további megoldásokra pluszpontokat is szerezhettek. A feladatsorok komoly kihívást jelentettek a versenyzők nagy részének, viszont minden évfolyamon volt közel maximális pontszám és minden feladatra született teljes értékű megoldás, sőt a legtöbb feladatra a versenyzőknek sikerült a javítókulcsban szereplő megoldásoktól eltérő megoldásokat is találniuk, így szakmai szempontból egy sikeres versenyt tudhatunk magunk mögött.

A BBTE Matematika és Informatika Karának felvételi szabályzata értelmében az NMMV-n részt vevő diákok felvételi jegyét helyettesíti ez a verseny, és 10-es jeggyel kerülnek be a rangsorolásba, amennyiben jelentkeznek a felvételire.  A feladatsorok elérhetőek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum honlapján, a https://nmmv.licromcat.ro/ oldalon.

Képek: https://nmmv.licromcat.ro/kepek/

Dr. András Szilárd egyetemi docens,
a Versenybizottság elnöke