BBTE – kiemelkedő teljesítmény az informatika/számítógépek és a mérnöki tudományok területén

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem ismét rangos pozíciókat foglal el a 2021. október 6-án közzétett Times Higher Education (THE) szakterületenkénti nemzetközi rangsorában, a Mérnöki tudományok (Engineering) és Számítástudományok (Computer Science) területeken.

A Mérnöki tudományok területén a BBTE országszinten az első, nemzetközi szinten az 501–600. helyen található (a rangsorban szereplő 1188 egyetem közül). Két másik hazai egyetem a 801–1000., négy pedig az 1001+ pozíciókban találhatók.

A Számítástudományok területén a BBTE országszinten az első (a temesvári Műszaki Egyetemmel együtt), nemzetközi szinten az 601–800. helyen található (a rangsorban szereplő 891 egyetem közül). A rangsorban négy romániai egyetem szerepel, kettő a 601–800., kettő pedig az 801+ pozíciókban.

„A BBTE Informatika Kara/Mesterséges Intelligencia Doktori Iskolája a legnagyobb az országban, és örömmel tölt el, hogy ismét beigazolódott, amit tudtunk, nevezetesen, hogy a BBTE esetében az arányok együtt járnak az országszinten vezető teljesítménnyel. Örömmel látom azt is, hogy az elmúlt évek mérnöki és technológiai beruházásai (a Mérnöki és műszaki tudományi iskola) a BBTE-t a szakterület országos és nemzetközi vezetőinek térképén helyezik el. Gratulálok a szakterületen tevékenykedő kollégáknak!” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A brit THE rangsor az egyetemek egyik legátfogóbb és legrangosabb nemzetközi rangsorolása, amely figyelembe veszi az oktatási és a kutatási kritériumokat egyaránt, valamint a társadalmi-gazdasági környezettel való kapcsolatot és a nemzetköziesítést.