FameLab nemzetközi tudománykommunikációs verseny – 2016

A FameLab egy jelentős nemzetközi tudománykommunikációs verseny, amelynek célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait – azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni a tudományról. A FameLab mögötti ötlet lényege, hogy a tudomány kikerüljön a tantermeken kívülre is, szórakoztató legyen, és arra buzdítsa a fiatalokat, hogy megosszák tudományos és technológiai szenvedélyüket a nagyközönséggel. A FameLab-et a British Council és a Cheltenham Science Festival szervezi minden évben.

A kilencedik alkalommal megszervezett FameLab a 18 és 35 év közötti fiataloknak szól. A versenyzők a természettudományok, matematika, orvostudomány vagy műszaki tudományok szakterületéről választott témával jelentkezhetnek, és közönség jelenlétében mutathatják be előadásukat a tudományos szaktekintélyekből és a tömegkommunikációs médiumok személyiségeiből álló zsűri előtt.

A FameLab 2016 verseny keretében történő regionális kiválasztás egy 3 perces bemutató révén történik az április folyamán Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron és Jászvásáron rendezett szelekciós események során. A kiválasztás helyszínével és időpontjával kapcsolatos további részleteket 2016. március 22-től kezdődően a British Council romániai honlapján, a projektről szóló oldalon lehet találni: http://www.britishcouncil.ro/programe/educatie/FameLab.

Az online megmérettetés legjobb versenyzői és a regionális kiválasztás nyertesei egy ingyenes képzést nyerhetnek, amelyet a tudománykommunikáció szakterületének brit és román szakértői tartanak. A FameLab 2016 országos döntője Bukarestben lesz. A romániai döntő nyertese bekerül a nemzetközi döntőbe, amely az angliai Cheltenham Science Festival keretében zajlik 2016. június 2. és 7. között.

A versenyzőknek román nyelven kell megtartaniuk a bemutatót, de haladó szinten kell ismerniük az angol nyelvet is, hogy részt vehessenek a képzésen, illetve az angliai döntőben – amennyiben megnyerik az országos versenyt.

A FameLab kolozsvári előválogatására a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen kerül sor 2016. április 20-án, 10:00 órától, az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Központjának V. emeleti termében (Avram Iancu / Petőfi utca 68.). A pályázatok beadásának határideje 2016. április 19. További részleteket a BBTE honlapján vagy a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának honlapján lehet találni. A beiratkozással kapcsolatos további részletekért az érdeklődők Anca Kisshez fordulhatnak e-mailben: anca.kiss@ubbcluj.ro vagy telefonon: 0264-429762.