A BBTE nagyszabású európai projektet valósít meg a mesterséges intelligencia területén

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egy 17 kutatóintézetből, ipari partnerekből és vezető európai egyetemekből álló konzorcium tagjaként nagyszabású európai projektet valósít meg a mesterséges intelligencia (AI) területén.

Az Artificial Intelligence for Connected Industries (AI4CI) elnevezésű projekt célja innovatív interdiszciplináris programok létrehozása az ipari környezetben jelenleg szükséges mesterséges intelligencia-szakértelem kialakítása érdekében a kihívások kezelésére és a mesterséges intelligencia összekapcsolt rendszerekben és berendezésekben történő felhasználásából adódó lehetőségek maximális kihasználására. A projekt nagy hatású vertikális AI4CI-alkalmazásokat céloz automatizált ipari rendszerekhez, valamint IIoT (Industrial Internet of Things) rendszereket és kapcsolódó autonóm járműveket.

Az AI4CI project célkitűzése így igazodik az európai mesterségesintelligencia-stratégiához, amely a mesterséges intelligencia ipari kontextusban történő fejlesztését alapvető lépésként határozza meg ahhoz, hogy az Európai Unió vezető szerepet tölthessen be a mesterséges intelligencia területén.

Az AI4CI projekt az elkövetkező négy évben valósul meg, összköltsége 10 millió euró. Az AI4CI projekt keretében kidolgozott program magasszintű képzést biztosít majd a mesterséges intelligencia leendő szakembereinek; ez a szakterület figyelemre méltó és gyors fejlődést mutat. A projekt hozzájárul a vállalatok és vállalkozók igényeinek kielégítéséhez, valamint a kutatóközpontok és digitális innovációs hub-ok potenciáljának maximalizálásához.

„A BBTE mesterségesintelligencia-ökoszisztémája országos szinten az egyik legerősebb, és nemzetközi láthatósággal is rendelkezik. Örömömre szolgál, hogy részt vehetünk ebben a projektben, a BBTE-n zajló innovatív technológiai és mérnöki fejlesztésekben, amelyek jelentőséggel bírnak az egyetem tevékenységében, amint ezt a European Institute for Innovation and Technology (EIT Digital) Iroda megalapítása is igazolja” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A Matematika és Informatika Kar dékánja, dr. Anca Andreica egyetemi tanár kifejtette: „A Matematika és Informatika Kar rendkívül fontos szerepet vállal a mesterséges intelligencia területén, országos és európai szinten egyaránt. Ezt támasztja alá az is, hogy jelentős nemzetközi partnerekkel együtt részt vehet ennek a projektnek a lebonyolításában. Ez a partnerség olyan tanulmányi programok létrejöttét támogatja, amelyek jelentős hatást gyakorolnak a szakemberek képzésére, különös tekintettel az innovációra ezen a kiemelt szakterületen.”