A 2015. március 20-i napfogyatkozás megfigyelése a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Csillagdájában

„Napfogyatkozás volt ma, nagyjából 10:40 és 13:00 óra között Kolozsvár egén. Az Egyetemi Csillagda és a Borealis Klub szervezésében nyilvános észlelésre várták az érdeklődőket. Váradi Nagy Pál kollégánk is ott volt távcsöveivel fényképezőgépeivel és a napfogyatkozást nézhetővé tevő szűrőivel. Napnéző eszközökből volt jónéhány, a szemüvegtől, az egyébként nem megfelelő fólián át, a hegesztőmaszkig.” – hallhattuk a Kolozsvári Rádióban március 20-án.

Váradi Nagy Pál:
„Kolozsváron a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Csillagvizsgálójánál gyülekeztünk, hogy megfigyeljük az égi látványosságot. Az egyetem kupoláiban elhelyezett profi műszerek mellett néhányan amatőrök (a Borealis Klub tagjai és jómagam) is felállítottuk a távcsöveinket, hogy minél többen és többféleképpen láthassák, mi zajlik. Az égi főszereplők mellett a földiekről sem feledkeztünk meg: felszereltem a tetőre egy Raspberry Pi lapkát kamerával, és a csillagtura.ro élőben közvetítette az udvaron zajló eseményeket.

A csillagvizsgáló mellett az Apáczai Líceumban is volt egy észlelő-helyszín: ott Néda Zoltán egyetemi tanár és diákja, Molnár Botond vezette a bemutatót. Mi a Hajnal negyedi kupolák tövében nagyjából négyszázan lehettünk, kicsik és nagyok, szép kis tömeg kavargott a távcsöveink körül. Az esti havazás után az időjárás mégis nagyon barátságosan alakult, épp kiderült az égbolt, mire kezdődött a jelenség, a felhők pedig csak a fogyatkozás legvégén kezdték el zavarni az észlelést.

A térfigyelő kamera képeiből, telefonnal készült fotókból, Szilágyi Szabolcs fényképeiből és napra irányított műszereim képéből raktam össze az alábbi videót 🙂

Forrás: Váradi Nagy Pál honlapja – www.csillagtura.ro
További fényképek: a Kolozsvári Rádió Facebook-oldalán
Váradi Nagy Pál mesél a napfogyatkozásról: Napfogyatkozás Kolozsváron és Einstein sejtése

A nagykupolában egy áttetsző képernyőre vetítették a napfogyatkozást a Coude-Zeiss 150/2250 mm-es refraktor (lencsés távcső) lencséjén keresztül. Liviu MIRCEA felvételei:

Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015Eclipsa 2015


További fotók a Borealis Klub honlapján.