Főoldal
Előadások
Feladatok
Archívum
Kutatás
Történet
1nf0
Elérhetőségek
FGyE
Támogatóink
3,5%
Képek
Történet

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának első magyar informatika csoportja 1993-ban alakult, és a hallgatók 1997-ben fejezték be tanulmányaikat. A kar magyar informatika szakos diákjai és tanárai 1997-ben szervezték meg első szakkörüket Bíró Ernő és Kovács Lehel István kezdeményezésére. Az akkor megalakult Informatika Kör fő feladata egy új operációs rendszer megírása érdekében folytatott kutatások és ismeretterjesztő előadások szervezése volt.

*

1998-ban a Kovács Lehel István által létrehozott Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport fő célkituzése az Uránia+ Terv, egy mesterséges intelligenciát támogató operációs rendszer megírása volt.

*

A következő szakkör - Bittologatók néven - 2002-ben alakult, erről Buzogány László így ír:

Bittologatóból bitművész

Szerdán (2002. október 9.) első alkalommal ültek össze a BBTE informatikus hallgatói közös "bittologatásra". Az összejövetel célja felpezsdíteni az amúgy lankadó szellemi életet az informatikusok között, programozásra, hardverfejlesztésre, kutatásra vagy bármilyen más egyéni munkára ösztönözni a diákokat.

A megmozdulás kitalálója, Robu Judit tanárnő és a többi szervező úgy véli, hogy az egyetemistáknak csak nagyon kis százaléka töri a fejét szabadidejében új programokon, vagy figyeli az informatikai újdonságokat, a legtöbbjüknél viszont az aktivitás az órákon való rendszeres vagy rendszertelen megjelenésre korlátozódik. Biztosra veszik, hogy vannak olyan diákok, akiknek rengeteg ötletük, tapasztalatuk és ismeretük van az informatika valamely terén, de időhiány miatt ezek hasznosítására, programmal való leírására nincs lehetőségük, és vannak olyanok is akik dolgoznának, de nincs semmi ötletük.

"Az aktivitás mindig inspirációhoz vezet, de ritkán történik meg fordítva" - láthattuk a táblára írva. Ezzel a jelmondattal indokolják a szervezők a Bittologatók Találkozójának létrejöttét. A beszélgetést Robu Judit tanárnő nyitotta meg. Elmondta, hogy a rendezvényt kéthetente szervezik meg, és minden érdeklődot (más karokról is) szívesen várnak akár résztvevőként, akár előadóként. Ötletet, vitatémát bárkitől elfogadnak, a lényeg, hogy a diákok megosszák egymással az őket foglalkoztató problémákat, s közösen, akár kötetlen beszélgetés formájában ezekre megoldást találjanak.

A bittologatók saját e-mail-címet (bittologatok@kolozsvar.ro) és levelezési listát (bittologatok@yahoogroups.com) is létrehoztak, amelyre hasonló jellegű kérdéseket és javaslatokat várnak.

Az első alkalommal Lukács Sándor harmadéves hallgató tartott vitaindító előadást PC-architektúra és kernelprogramozás címmel. A bemutató színvonalát elsősorban annak köszönhette, hogy az előadó saját tapasztalatait osztotta meg a jelenlevőkkel, ugyanis azon kevesek közé tartozik, akik saját operációs rendszer megírásához kezdtek. Talán emiatt történt meg, hogy a végén senki sem tudott vagy akart kérdést feltenni.

Végül a szervezők versenyfeladatot tűztek ki, amelynek megoldását a legközelebbi találkozásig várják. A feladat 3-tól 300 millióig megkeresni az összes prímszámot, és az eredményt szövegállományba írni. A programnak 10 perc alatt kell előállítania a számokat, a leggyorsabb program megalkotója pedig Linux-CD-t nyer. A megoldásokat lemezen vagy e-mailen várják a szervezők.

Buzogány László

*

2004 őszén megalakult a Farkas Gyula Szakkollégium, amely a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet szakkollégium-hálózatának tagja, és intézményesített keretek között kezdte megszervezni a matematika és informatika szakos hallgatók szakköri tevékenységét.

A szakkollégium működésének felügyelői: Robu Judit, Soós Anna, Bege Antal és Kovács Lehel István.