Gépi tanulás és mintafelismerés
Opcionális előadás


Tartalomjegyzék:


Gépi tanulásnak nevezzük a mesterséges intelligencia azon módszereit, melyeket numerikus vagy "enyhén"strukturált adatokra alkalmazunk.
Enyhén strukturált (nagyon felületesen): az adatok komponensei (dimenziók) közötti kapcsolat nem túl bonyolult.
A gépi tanulás tehát egy nagyon tág terület, ahol nagyon sok módszerről és ennek megfelelően sok alkalmazásról is olvashatunk. A módszerek közös jellemzője, hogy olyan algoritmusokat fejlesszenek, melyek egy nagy adathalmazból a hasznos információkat ``kinyerjék''. Amint mondottuk, a megfogalmazás kellően általános: az adat jelenthet a mikorofon által rögzített akusztikus jelet, ebben az esetben az információ az ezekben az adatokban levő szöveg, amit az adatok forrása -- azaz a beszélő -- mondott. Egy másik példa a modern biológiában illetve a gyógyszertudományokban a proteinek, fehérjék, DNS-ek osztályozása.
Nagy adathalmaz pl. az internet; az ezen történő ``böngészés'' illetve az azt megelőző lépések jó példák a gépi tanulás alkalmazásaira.

Tematika


Értékelés

A jegy a féléves tevékenység értékelése.
A félév során a kitűzött feladatokat számonkérem.
Nincs szóbeli vagy írásbeli vizsga; egy-két diák közös dolgozata lesz kiértékelve. A dolgozatok egy-egy témát járnak körül haladó -- no jóóóó, nem alap-- ... -- szinten.
A jelentkezés a FIFO-elv alapján történik, legtöbb 8 dolgozatot fogok osztályozni. A dolgozatokat lehet közösen is írni.

Irodalomjegyzék

Az irodalomjegyzék a félév végéig bővülni fog. Várom a javaslatokat illetve a LINK-eket.
  1. Tom Mitchell: Machine Learning, McGraw-Hill, 1997

Internetes források

  1. meghatározáss egy online enciklopédia lapján - Wikipédián

File-ok


  1. startup.m -- Matlab INI file. Gondoskodik a vonalak illetve a grafikus objektumok kellő vastagságú rajzolásáról.
  2. A forrás file-ok mintája -- csomagolt állomány, mely tartalmazza az összes szükséges file-ot, hogy a rendszeren lehessen generálni a dolgozatot (PDF formátumban).

Levélcím: Lehel _dot_ Csato _at_ cs _dot_ ubbcluj _dot_ ro