19.10.2022 – Workshop “Decision support system for quality assurance in breast cancer screening”

Va invitam in data de 19.12.2022, incepand cu orele 14:00, sala 404 cladirea FSEGA, la workshop-ul dedicat prezentarii rezultatelor obtinute in cadrul proiectului Integrated decision support system for quality assurance in breast cancer screening based on European guidelines (QAScreen)

Descrierea proiectului:

Introducerea unei politici de profilaxie a cancerului este prioritară în România, unde numărul cazurilor creşte continuu. În România cancerul de sân are o incidenţă de 95.4 cazuri/100,000 şi o rată a mortalităţii de 33.5/100,000. Toate acestea duc la necesitatea organizării unor programe de screening populaţionale, care au scăzut rata mortalităţii cu 25-30% în alte ţări. Pentru cancerul de sân s-a derulat un pilot de screening într-o regiune relativ mică din nord-vestul României iar screeningul la nivel naţional nu a început încă. 

Obiectivul general al proiectului QAScreen a fost construirea unui model inovativ funcţional bazat pe standarde UE, pentru a sprijini luarea de decizii în asigurarea calităţii programelor de screening pentru cancerul de sân. Un obiectiv specific al proiectului este construirea unui sistem de evaluare pentru controlul proceselor de screening a cancerului de sân şi asigurarea calităţii lor prin calculul indicatorilor recomandaţi de UE şi crearea unor noi indicatori bazat pe tehnici de inteligență artificială. Un al doilea obiectiv specific al proiectului este construirea unui sistem de suport decizional pentru asistarea specialiştilor medicali în luarea deciziilor privind imaginile mamografice. Acest sistem va reduce timpul necesar interpretării şi va compensa astfel lipsa personalului. Un alt obstacol în implementarea programelor de screening organizat în România este costul asociat. Pentru a soluţiona această problemă, un al treilea obiectiv specific al proiectului este dezvoltarea unui sistem informatic de analiză economică şi suport decizional medical care să susţină minimizarea costurilor procesului de screening.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *