Lucrarea de laborator nr. 3


Pentru problemele teoretice, se cere sa se rezolve pe hartie toate problemele.

Pentru problemele din al doilea set, se cere sa se scrie un program care sa rezolve problema data (se va rezolva una singura).

Probleme teoretice (toate sunt obligatorii):



Figura 1: Reteaua pentru problemele 1-4
  1. Fie reteaua din figura 1. Simulati functionarea algoritmului de dirijare cu vectori distanta (cost). Simulati comportamentul dupa caderea nodului E. Costurile muchiilor sunt scrise langa muchii.

  2. Pentru dirijarea cu informatii complete despre legaturi, este necesar un protocol de distribuire a informatiilor. Se cere un protocol care sa permita difuzarea pachetelor ce contin anunturi de modificare a starii unei legaturi. Se presupune: Se cere:

    Simulati executia protocolului pentru reteaua din figura 1. Simulati propagarea actualizarilor emise de nodurile A si E in cazul caderii legaturii dintre ele.

  3. Pentru reteaua din figura 1, presupunem ca legatura A-E cade, si informatia despre cadere a ajuns doar la A, E si C, aceste noduri recalculandu-si tabelele de dirijare. Restul nodurilor au tabelele de dirijare originale. Urmariti un pachet ce pleaca de la A cu destinatia D, si un pachet provenind de la D cu destinatia A.

  4. Modificati algoritmul de la punctul 1, astfel ca in tabelul costurilor sa figureze si drumul de cost minim (cel ce realizeaza costul din tabel). Urmariti comportamentul noului algoritm in cazul penei de la punctul 1.

  5. Gasiti toate cazurile de numere de secventa invalide (care nu ar trebui receptionate daca partenerul de comunicatie ar functiona corect) pentru emitator si pentru receptor, atat la algoritmul ``go back n'' cat si la fereastra glisanta. Presupuneti ca avem la dispozitie infinit de multe numere de secventa.

Pentru urmatoarele probleme se cere un program (in orice limbaj instalat in laborator):

  1. Implementati un protocol de comunicatie sigura unidirectionala. Folositi, la alegere, fereastra glisanta sau ``go back n''. Folositi doua procese, ce sa comunice prin UDP (socket DGRAM). Pentru a simula pierderile de pachete, folositi un proces intermediar care sa amestece, sa duplice sau sa piarda aleator pachete.

About this document ...

This document was generated using the LaTeX2HTML translator Version 2002 (1.62)

Copyright © 1993, 1994, 1995, 1996, Nikos Drakos, Computer Based Learning Unit, University of Leeds.
Copyright © 1997, 1998, 1999, Ross Moore, Mathematics Department, Macquarie University, Sydney.

The command line arguments were:
latex2html -split 0 -no_navigation lab-3

The translation was initiated by Radu Lupsa on 2004-11-15


Radu Lupsa 2004-11-15