Conectare prin VPN la reteaua departamentului de Informatica

Acest tutorial se adreseaza colegilor care au cont pe serverul nessie.cs.ubbcluj.ro (www.cs.ubbcluj.ro) si pe domeniul Windows CS al retelei din Campus. Tutorialul de fata presupune ca aveti instalat pe calculator Windows 7, insa conectarea este posibila si de pe calculatoare care ruleaza Windows Vista sau Windows XP. Prezentul material va ghideaza in crearea si stabilirea unei conexiuni VPN la reteaua din Campus, acest lucru facand posibil (teoretic din orice locatie unde aveti acces la Internet) sa accesati o serie de resurse ale retelei din Campus sau accesibile doar de pe clasele de adrese IP ale universitatii precum:

  • Accesul la diferite baze de date cu jurnale (ISI, Scopus, MathSciNet, etc.) care in mod normal se pot accesa doar de pe clasele de adresele IP ale universitatii;
  • Directorul labor de pe serverul Win;
  • Accesul prin ssh sau ftp la serverele nessie.cs.ubbcluj.ro si linux.scs.ubbcluj.ro;
  • Accesul la imprimantele din Campus;
  • Accesul prin Remote Desktop la diferite calculatoare desktop din Campus cu adrese IP private (false);
  • Accesul la diferite servicii oferite de serverele din Campus (MySQL, SQLServer, Oracle, etc).

Dupa stabilirea conexiunii calculatorul dumneavoastra se comporta ca si cum fizic ati fi prezent cu acesta in reteaua departamentului din Campus. Calculatoarele din reteaua interna sunt supuse unor constrangeri de trafic in principal pentru a preveni diferite actiuni non academic ale studentilor cum ar fi atacuri in exterior sau rularea de programe Peer to Peer (torente) in urma carora se primesc pe adresele de contact ale claselor de adrese IP diferite notificari despre incalcarea drepturilor de autor si a legilor ce protejeaza aceste drepturi. In acest sens, pentru a benefica de toate serviciile pe care le ofera reteaua Internet, se recomanda deconectarea de la reteaua VPN dupa indeplinirea obiectivelor pe care vi le-ati propus la conectare.

Pasul 1

Mergeti in Control Panel

De sub Network and Internet alegeti optiunea View network status and tasks

Pasul 2

Alegeti Set up a new connection or network

Pasul 3

Alegeti Connect to a workplace

Pasul 4

Alegeti No, create a new connection. Continuati la pasul urmator (Next).

Pasul 5

Alegeti optiunea Use my Internet connection (VPN)

Pasul 6

Completati fereastra urmatoare conform figurii de mai sus. Continuati la pasul urmator (Next).

Pasul 7

Introduceti numele de utilizator si parola de pe serverul nessie.cs.ubbcluj.ro (domeniul Windows CS). La domeniu completati cu CS (cu majuscule). Apasati Connect.

Update: Incepand cu Windows 8 (Windows 8.1 si Windows 10 inclusiv) nu mai este disponibil un control de tip input pentru introducerea domeniului. In aceast caz, completati campul User name cu CS\username (inlocuiti username cu numele dumneavoastra de utilizator).

Pasul 8

Dupa autentificare sunteti conectat la reteaua Departamentului de Informatica. Exista situatii cand din cauza unor firewall-uri locale conexiunea nu poate fi stabilita. In mod special este posibil sa intampinati probleme in cladirea centrala si in cladirea Matematicum unde exista aceleasi constrangeri de trafic precum cele din Campus si de care am amintit la inceputul acestui material. Sper sa rezolv aceste probleme cat mai repede cu sprijinul colegilor de la Centrul de Comunicatii. Daca va aflati fizic conectat la reteaua personala de acasa, nu ar trebui sa intampinati probleme la realizarea conexiunii VPN chiar daca folosti Internetul prin intermediul unei conexiuni wireless si a unui router.

Pasul 9

Accesati resursele dorite din cadrul retelei departamentului din Campus. Mai sus aveti un exemplu de accesare a directorului labor de pe serverul win.scs.ubbcluj.ro.

Pasul 10

Deconectati-va de la reteaua VPN folosind iconita (pictograma) de retea din partea dreapta jos (langa ceas). Tot accesand aceasta iconita (pictograma) va puteti conecta din nou la reteaua VPN a departamentului fara a repeta pasii de mai sus (setarile vor fi salvate in cazul in care conexiunea initiala este stabilita cu succes).

Va rog sa-mi semnalati orice eroare, inexactitate sau posibila imbunatatire a acestui material prin e-mail la adresa darius.bufnea[at]ubbcluj.ro.