Transferul fisierelor

Lucrand la distanta prin retea, apare necesitatea de a transfera fisiere intre statia locala si serverul unix. Exista mai multe metode pentru aceasta; in orice caz avem nevoie de un program, rulat pe statia locala, care sa se conecteze la serverul unix si sa solicite transferul fisierelor, cerut de utilizator.

Exista doua protocoale folosite in acest scop: protocolul ftp si protocolul ssh.

1. Protocolul ftp

Pentru protocolul ftp, daca statia locala este cu sistem Windows, putem folosi comanda ftp sau programul Windows Commander. Daca statia locala este tot de tip unix, avem programul ftp.

Folosirea comenzii ftp este identica in windows si in unix; de aceea, informatiile despre folosirea ei in ambele cazuri le puteti obtine cu comanda unix man ftp.

De remarcat ca protocolul ftp ofera doua moduri de transfer a fisierelor: modul binar si modul ascii. In mod binar, fisierele sunt transferate intocmai, octet cu octet. In mod ascii, sunt efectuate conversii privind reprezentarea fisierelor text; spre exemplu, la transferul dinspre unix spre windows fiecare caracter line feed este inlocuit cu o secventa carriage return, line feed. Ftp-ul nu are de unde sa stie daca fisierul transferat este de tip text sau nu; din acest motiv transferul in mod ascii a fisierelor binare duce de obicei la coruperea lor.

2. Protocolul ssh

Pe platforme windows puteti folosi programul pscp din pachetul putty. Informatii despre utilizare le gasiti in putty.hlp.

Pe platforme unix, exista comanda scp, descrisa in manualul unix.


Inapoi: Notite despre unix