Conectarea la un server unix/linux

Generalitati

Pentru a lucra pe un calcuator cu unix, putem:

  • sa ne asezam direct la acel calculator
  • sa ne conectam de la distanta, prin retea

    Pentru a ne conecta de la distanta, prin retea, vom avea nevoie de un calculator legat in retea si pe acest calculator avem nevoie de un program capabil sa simuleze o tastatura si un ecran conectate direct la masina unix.

    Pentru a fixa ideile, masina unix la care ne conectam o vom numi masina server, iar calculatorul de pe care ne conectam il vom numi statie sau masina client. In final, programul pe care il vom folosi pentru conectare il vom numi client ssh (comunicatia cu masina server se face folosind un protocol numit ssh).

    Clientul putty

    Daca statia este windows, vom folosi pentru conectare pachetul putty. Acesta se poate obtine gratuit de pe internet de la adresa http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html Descarcati fisierul putty.zip pentru arhitectura Intel x86.

    Clientul ssh este programul putty.exe. Lansat fara argumente, acesta deschide o fereastra de configurare. Optiunile cele mai importante ce trebuie configurate sunt:

    Pentru a evita configurarea la fiecare conectare, reveniti in pagina Session, si in Saved session introduceti numele sub care doriti sa vi se salveze setarile (nu are nici o legatura cu numele masinii server), apoi actionati butonul Save. Ulterior puteti deschide o sesiune cu aceeasi configuratie selectand sesiunea salvata. De asemenea, puteti incarca o configuratie si deschide sesiunea de lucru lansand comanda putty cu argumentul @nume-sesiune.


    Inapoi: Notite despre unix