Olimpiada Nationala de Informatica pentru Studenti (ONIS 2015)

Consortiul Informatica Universitaria – compus din Departamentele/Facultatea de Informatica ale Universitatii din Bucuresti, Universitatii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatii de Vest din Timisoara, respectiv Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi – anunta a doua editie a Olimpiadei Nationale de Informatica pentru Studenti (ONIS 2015).

Scopul acestui concurs este sa realizeze o legatura intre Olimipiada Nationala de Informatica (pentru elevi) si concursul international de programare pentru studenti ACM-ICPC si in acest context, sa stimuleze (in special) studentii din primii 3 ani (de licenta), sa isi dezvolte o pregatire inalta in domeniul algoritmicii si a programarii cu resurse limitate. Al doilea scop al ONIS este sa stimuleze pregatirea studentilor pentru participarea la ACM-ICPC.

ONIS 2015 va avea 3 runde online, de calificare, care se vor derula in perioada februarie – aprilie 2015 si o runda finala, on-site, in perioada 8-10 mai la Iasi. Formatul va fi similar cu cel de la ACM-ICPC – 9-12 probleme in 5 ore, studentii putand participa in echipe de 3 membri (de la aceeasi universitate). Limbajele acceptate in concurs sunt C/C++.

ONIS 2015 se adreseaza tuturor studentilor inscrisi la universitati din Romania. La runda finala vor avea drept de calificare doar echipe care sunt eligibile pentru a participa la Regionala ACM-ICPC din 2015.

Runda 1 va avea loc sambata, 21 februarie 2015, de la ora 10:00. Echipele care participa la prima runda vor trebui sa isi pastreze componenta pana la runda finala, nemaiputand fi modificate, decat in conditii extraordinare, cu aprobarea Comitetului de organizare a ONIS 2015.

Rundele online se vor desfasura pe infoarena.ro. Pentru prima runda a fost creata deja pagina concursului: http://www.infoarena.ro/onis-2015.

Desi nu este obligatoriu, recomandam facultatilor de la care provin studentii interesati sa sustina rundele online intr-o locatie a universitatii pentru a beneficia de o atmosfera propice de concurs. Totusi pentru ca nu putem verifica acest lucru la problele online studentii vor putea folosi 3 calculatoare si nu 1 cum este tipic pentru problemele ACM-ICPC. Indiferent de locul si modul in care se vor sustine rundele online, orice incercare dovedita de frauda va fi sanctionata cu excluderea echipei din competitie.

Comitetul de organizare

Nota 1: Prima editie a ONIS s-a desfasurat in perioada decembrie 2013 – mai 2014, finala desfasurandu-se pe 10 mai 2014 la Bucuresti. La rundele de calificare au participat 371 de echipe formate din 1-3 student, iar la finala de la Bucuresti 21 de echipe complete (formate din cate 3 studenti). Competitia a fost sponsorizata de Fundatia eMAG, Bitdefender, TechHub si Universitatea din Bucuresti. Detalii despre ONIS 2014 pot fi aflate de la adresa http://www.infoarena.ro/onis-2014.

Nota 2: Consortiul Informatica Universitaria functioneaza in cadrul Consortiului Universitaria, compus din Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Academia de Studii Economice din Bucuresti.