András Szilárd – Szenkovits Ferenc: Matematikai feladatgyűjtemény

TwitterFacebook

András Szilárd – Szenkovits Ferenc: Matematikai feladatgyűjtemény. Státus Kiadó, Csíkszereda, 2017.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karán 2010-től kezdődően, öt év kihagyás után, az egyetemi felvételi vizsga része újból egy írásbeli próba is, ahol a jelentkezők választhatnak, hogy matematikából vagy informatikából oldanak meg feladatokat. Feladatgyűjteményünk célja segíteni mindazok felkészülését, akik a matematikát választják vizsgatárgyként. A kötetbe összegyűjtöttük a kolozsvári egyetem matematika és informatika szakán 1990-től felvételi vizsgákon, és a felvételi vizsgák előkészítéseként 2013-tól bevezetett BBTE Matek-Infó versenyeken feladott matematikai tételsorokat, illetve néhány év tartalék tételsorát.

Az egyes évek feladatainak teljes megoldását külön fejezetben közöljük. Az elméleti jellegű kérdések (értelmezések, tételek) megoldását nem közöljük, mert azok megtalálhatók a tankönyvekben. A megoldások megfogalmazási módjával igyekszünk mintául is szolgálni ahhoz, hogy miként célszerű megfogalmazni a megoldásokat a vizsgadolgozatokban. Néhány tanácsot ezzel kapcsolatban külön fejezetbe foglaltunk össze.

Az összegyűjtött feladatok elemzése segíthet abban is, hogy képet alkossunk arról, miként alakult a felvételi feladatok nehézségi szintje az utóbbi huszonhét évben, ami részben tükrözi a romániai matematikai oktatásban jelentkező változásokat is. Reméljük, hogy a közreadott feladatok sikeres megoldása kellemes pillanatokat okoz majd minél több olvasónk számára. Jó feladatmegoldást, kellemes szórakozást kívánunk:

András Szilárd és Szenkovits Ferenc

A könyv megjelenését a BBTE Magyar Matematika és Informatika Intézete támogatta.

TwitterFacebook